Alegeri prezidențiale 2019 | Cine ar câștiga dacă duminica viitoare s-ar merge la vot – barometru IMAS

Alexandru Ioanid 30.08.2019, 17:31
Alegeri prezidențiale 2019 | Cine ar câștiga dacă duminica viitoare s-ar merge la vot – barometru IMAS

Cel mai recent barometru IMAS arată cu cine ar vota cetățenii români dacă duminica viitoare ar fi alegeri. Ca opțiuni de vot au fost aleși principalii candidați care și-au anunțat intenția de a câștiga un mandat la Palatul Cotroceni.

IMAS a realizat un nou sondaj cu privire la alegerile prezidențiale din noiembrie 2019. Realizat la comanda Europa FM, barometrul se bazează pe scenariul în care alegerile ar fi programate chiar duminica viitoare.

Printre cei prezentați ca opțiuni de vor se numără Klaus Iohannis, Victor Ponta, Viorica Dăncilă și Călin Popescu Tăriceanu. Sondajul a fost început înainte ca liderul ALDE să plece de la guvernare și să-și retragă candidatura și înainte ca Mircea Diaconu să-și anunțe intenția de a candida.

La cum arată acum scena politică, rezultatele nu par surprinzătoare.

Barometru IMAS: cine ar câștiga alegerile prezidențiale dacă votul ar fi organizat duminica viitoare

Pe primul loc în preferințele celor intervievați se află președintele în exercițiu, Klaus Iohannis. Șeful statului e cotat cu 45 de procente. Următorul clasat, la mare distanță față de ocupantul primului loc, este Dan Barna – care crește față de luna iulie si ajunge la putin peste 17 procente.

Urmează Victor Ponta, în creștere față de luna anterioră, liderul Pro România ajungând la 14%. Al patrulea clasat este liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, cu aproape 13 procente, cel care, între timp, s-a și retras din cursă în favoarea lui Mircea Diaconu.

Candidatul PSD la prezidențiale, Viorica Dăncilă, e abia pe locul 5 – în ușoară creștere și ajunge la 8,4%. Ceea ce alimentează temerile în rândul social-democraților cu privire la șansele șefei PSD de a ajunge în turul al doilea.

Sondajul IMAS a fost realizat în perioada 5 -28 august pe un eșantion de 1010 persoane cu vârste de peste 18 ani. Eroare de eșantionare plus/minus 3,1%.

Barometru IMAS prezidentiale
Sursa: Europa FM

Barometru IMAS: cine ar câștiga alegerile parlamentare dacă votul ar fi anul acesta

În cazul alegerilor parlamentare, lucrurile stau diferit. PSD e abia pe locul trei, fiind detronat de liberali și de USR.

USR rămâne pe locul 2 – cu 19,8%, în scădere cu aproape 2 procente față de luna iulie. Și Partidul Social Democrat este în scădere – PSD rămâne pe locul trei și ar fi votat azi de 17.9%, cu aproape 2 procente mai puțin ca în luna precedentă.

Pe locul 4, dar la mare distanță, se află parlamentarii ProRomânia – partidul fostului premier Victor Ponta – cu 8.7%, tot în scădere. Locul 5 este ocupat în continuare de ALDE, formațiunea condusă de Călin Popescu Tăriceanu. Fostul partener de guvernare al PSD ajunge la 7.4%.

Urmează formațiunea condusă de Dacian Cioloș – în scădere cu jumătate de procent față de luna iulie.

PLUS ajunge acum la 5.5%. Urmează cu 4.6% UDMR, cu o creștere de numai 0,3%. PMP rămâne cu același procentaj în intențiile de vot ca cel din iulie: 2.9%.

4% dintre cei care au răspuns sondajului au precizat că vor vota cu alte formațiuni decât cele menționate mai sus.

Urmăriți Impact.ro și pe