Situație îngrijorătoare într-o țară din sud-estul Europei! Migrația oamenilor s-a amplificat în ultimii ani. Tot mai mulți tineri din acest stat nu își mai găsesc locul sub soarele național și preferă să plece în străinătate. Aceștia fug din dorința de a-și îmbunătăți cunoștințele și de a câștiga atât cât merită. Despre ce țară este vorba și ce spun autoritățile veți afla din articolul următor.
Pentru o țară din Europa, timpul pare că stă în loc, fiindcă străzile sunt goale și magazinele abandonate. Se pare că tot mai mulți tineri ai acestui stat preferă să plece în număr mare sperând că în străinătate vor avea parte de o viaţă mai bună. Care sunt cauzele acestor migrații? Ce politici pot fi adoptate pentru a stopa astfel de mișcări și pentru a îmbunătăți poziția tinerilor?
Astea sunt întrebările la care încearcă să răspundă autoritățile din Macedonia de Nord. Acestea au observat că tinerii fug din dorința de a-și îmbunătăți cunoștințele și de a câștiga salarii pe măsură.
În ultimele două decenii, Macedonia de Nord a pierdut nu mai puțin de 10% din populaţie. Conform datelor publicate de Banca Mondială, circa 600.000 de cetăţeni macedoneni locuiesc acum în afara acestui stat, notează France24.
În prezent, Macedonia de Nord găzduiește doar 1,8 milioane de oameni. Se pare că principalele cauze ale acestui situații sunt creșterea economică abisală și lipsa investițiilor.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]„Dacă ai puţin peste 2,4 milioane de cetăţeni şi mai mult de un sfert au rămas, atunci trebuie să fii serios îngrijorat de ceea ce se întâmplă”, a precizatApostol Simovski, directorul biroului de statistică al ţării.
Foarte multe sate şi oraşe mici din Macedonia de Nord se confruntă cu lipsa locurilor de muncă. De exemplu, Valandovo, aflat la 146 de kilometri de capitala Skopje, a rămas aproape pustiu.
„Spiritul tinerilor a fost distrus sistematic. Entuziasmul de a lupta şi de a sta acasă s-a pierdut”, a declarat Pero Kostadinov, noul primar din Valandovo, în vârstă de 33 de ani.
În această zonă, aproape 90% din veniturile oamenilor provin din agricultură, la fel ca în cea mai mare parte din Macedonia de Nord.
„Cinci dintre prietenii mei din clasă, formată din 20 de studenţi, s-au mutat deja în străinătate împreună cu familiile lor”, a declarat și Bojan Nikolov, 24 de ani, membru al consiliului municipal pentru tineret din Valandovo.
Este o din ce în ce mai îngrijorătoare, ținând cont că rezultatele iniţiale ale celui mai recent recensământ din Macedonia de Nord, efectuat în septembrie, arată că populaţia a scăzut cu peste 200.000 din 2002 şi până acum. Cei care au rămas pe meleagurile natale au salarii lunare, în medie, de 470 de euro.
„Este mai bine să fii sclav afară cu 2.000 de euro decât acasă cu 300 de euro”, este o vorbă populară în Macedonia de Nord.