Strategia campaniei de vaccinare se va schimba. Valeriu Gheorghiță, despre ce vor face acum autorităţile

Ana Anitoiu, Gabriel Peneș 29.01.2022, 11:54
Strategia campaniei de vaccinare se va schimba. Valeriu Gheorghiță, despre ce vor face acum autorităţile

Strategia campaniei de vaccinare se va schimba. Coordonatorul acesteia, medicul Valeriu Gheorghiță, a spus ce vor face autoritățile din țară în perioada următoare, în contextul în care în România rata de spitalizare și de internare în terapie intensivă este de două ori mai mare, iar rata de fatalitate este de trei ori mai mare față de media europeană.

Cum se va schimba strategia campaniei de vaccinare în România

Potrivit medicului Valeriu Gheorghiță, strategia campaniei de vaccinare anti-Covid-19 se va schimba în sensul în care autoritățile se vor concentra mai mult pe imunizarea persoanelor vulnerabile la infecția cu noul coronavirus și a copiilor.

„Ne interesează foarte mult să avem o rată suficient de bună de vaccinare la persoanele vulnerabile, să avem acces la medicația antivirală care să fie începută rapid după momentul diagnosticului.

Există în acest moment aceste centre de evaluarea medicală la nivel național care dă posibilitatea persoanelor care sunt diagnosticate să acceseze rapid serviciile medicale și să beneficieze de îngrijirile medicale corecte”, a spus Valeriu Gheorghiță, vineri seară, la Digi24.

Strategia campaniei de vaccinare se va schimba
Strategia campaniei de vaccinare anti-Covid-19 in Romania se va schimba

Valeriu Gheorghiță, despre vaccinarea anti-Covid-19 obligatorie în România

Medicul a precizat că nu se ia în calcul ca vaccinarea anti-Covid-19 în România să devină obligatorie și a explicat de ce se va schimba strategia. Din punctul său de vedere, conceptul imunității de grup este mai puțin util în țară în acest moment.

 „Din punct de vedere medical, vaccinurile actuale nu reușesc să limiteze într-o măsură suficient de ridicată transmiterea infecției cu Sars-Cov-2, având în vedere că varianta  Omicron care este dominantă reușește să ocolească în cea mai mare parte răspunsul imun pe care-l obținem ca urmare a trecerii prin boală sau ca urmare a vaccinării.

Obiectivul campaniei de vaccinare trebuie să-l schimbăm, să creștem rata de acoperire vaccinală la cei mai vulnerabili printre noi, cei care au beneficii importante în urma vaccinării. Acest lucru l-am transmis și în cazul copiilor, din grupa de vârstă 10-15 ani. În mod prioritar cei cu afecțiuni cronice trebuie să beneficieze în perioada următoare de vaccinare.

Singura problemă pe care valul acesta o ridică la nivel global este absenteismul, faptul că foarte multe persoane au recomandare de izolare pentru că sunt testate pozitiv și respectiv contacții lor de carantinare. Acest lucru blochează foarte multe activități, cum se întâmplă și în sistemul medical”, a spus medicul.

Valeriu Gheorghiță a adăugat că măsurile imediate ce ar trebui să fie aplicate sunt: respectarea măsurilor de protecție la locul de muncă, purtarea măștii de protecție, dar și o testare mai frecventă pentru anumite categorii socio-profesionale ar fi binevenită în această perioadă, pentru identificarea mai rapidă a cazurilor de Covid-19 și pentru preîntâmpinarea apariției unor focare.

Medicul a mai spus că rata insuficientă de vaccinare anti-Covid-19 în România, mai ales în rândul persoanelor vulnerabile, este cauza pentru care în țară decedează din cauza coronavirusului o persoană din aproximativ 500, pe când la nivel european doar o persoană din 1500 își pierde viața în urma infecției cu acest virus.

Urmăriți Impact.ro și pe