Stenograme de la ședința coaliției. Cîțu și Orban s-au aliat împotriva USR-iștilor. Mesajul pentru Drulă: ”Eu te-aș fi remaniat și pe tine”

Ana Anitoiu 04.09.2021, 08:01
Stenograme de la ședința coaliției. Cîțu și Orban s-au aliat împotriva USR-iștilor. Mesajul pentru Drulă: ”Eu te-aș fi remaniat și pe tine”

Premierul Florin Cîțu și liderul PNL Ludovic Orban s-au aliat împotriva USR-iștilor la ședința coaliției de guvernare ce a avut loc vineri seara. Președintele Camerei Deputaților i-a spus ministrului Transporturilor, Cătălin Drulă, că l-ar fi remaniat și pe el, nu doar pe Stelian Ion de la Justiție.

Dan Barna, acuzații în ședința coaliției

Potrivit unor surse care au participat la discuție citate de News.ro, vicepremierul Dan Barna a acuzat că în ultimele zile s-a văzut că prezenţa USR-PLUS în coaliție nu mai este respectată și susținută.

”Anghel Saligny putea să mai fie un subiect de discuţie şi puteam merge mai departe. Dar chestiunea cu ministrul Justiţiei este un mesaj foarte clar, după episodul Vlad Voiculescu, care e exact identic.

O dată la trei luni mesajul lui Florin Cîţu este că-l împuşc pe următorul”, a spus Dan Barna, precizând că USR-PLUS vrea alt premier ca să poată continua această coaliție.

La rândul lui, Dacian Cioloș a spus că USR-PLUS nu mai poate construi ”pe încredere” alături de Florin Cîțu. El a adăugat că alianța nu are intenţia de a face altă majoritate cu alte partide.

Stenograme de la sedinta coalitiei. Citu si Orban s-au aliat impotriva USR-istilor
Ludovic Orban si Florin Citu

Cum i-a luat Ludovic Orban apărarea lui Florin Cîțu

Ludovic Orban i-a luat apărarea premierului, deși se luptă cu el pentru șefia PNL. Actualul lider al formațiunii a spus că poziția Partidului Național Liberal este una foarte clară de susţinere a lui Florin Cîţu pentru funcţia de prim-ministru. Politicianul a adăugat că nu îşi doreşte afectarea coaliţiei de guvernare.

”Poziţia PNL e clară în momentul de faţă, indiferent de opinii, de sentimente, de păreri. Decizia unanimă a PNL este de a-l susţine pe Florin Cîţu. Putem să mai vorbim încă 5 ore dacă vreţi”, a spus Ludovic Orban.

”Trebuie găsit un nou prim-ministru pentru ca această coaliţie să funcţioneze”, a continuat Dan Barna.

”Trebuie găsit un nou prim-ministru dacă e nevoie de un nou prim-ministru. Rugămintea e să nu ne atacăm în această perioadă, să nu rupem toate legăturile”, a fost replica lui Ludovic Orban, după care Ionuț Moșteanu a spus că USR PLUS va depune moțiunea în cursul serii.

Ce le-a reproșat Florin Cîțu celor de la USR-PLUS

Atacat de cei de la USR-PLUS, Florin Cîțu le-a reproșat direct acestora că l-au mandatat pe Stelian Ion să nu dea aviz pentru OUG cu Planul Naţional de Investiţii Anghel Saligny.

”Am spus că acesta este un şantaj”, a spus Florin Cîțu.

”V-am spus eu aşa ceva, că l-am mandatat pe Stelian să nu dea aviz?”, a fost replica lui Dacian Cioloș.

”Am spus că este un şantaj la limita penalului”, i-a răspuns Florin Cîţu.

Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, a intervenit și le-a amintit liberalilor că USR-PLUS nu s-a prezentat la şedinţa coaliţiei pentru a negocia poziţia lui Cîţu ca prim-ministru.

”Nu ştie să acţioneze decât prin agresivitate şi ameninţări”, a spus el despre premier, adăugând că poate pune pariu pe o sticlă de vin că liberalii vor veni cu un al prim-ministru.

”Pentru PNL nu există altă opţiune decât Florin Cîţu. Îţi spun, Cătălin (Drulă, n.r.), tonul tău este foarte nepotrivit, dacă o făceai cu mine, nu mai erai în Guvern. Negocierea cu AUR e toxică, asocierea cu ei este extrem de regretabilă”, a spus şi Rareş Bogdan.

”Foarte transparent am spus în urmă cu trei săptămâni că PNL nu poate fi şantajat. În seara aia mi-ai spus foarte clar că i-ai dat mandat lui Stelian Ion să nu dea aviz. Ţi-am spus că e şantaj”, i-a mai spus Florin Cîţu lui Dan Barna.

”De ce nu m-ai remaniat pe mine?”, a venit replica vicepremierului USR PLUS.

”Nici eu nu am dat aviz (pentru proiectul Anghel Saligny, n.r.)”, a intervenit Cătălin Drulă.

”Eu te-aş fi remaniat şi pe tine”, a reacționat Ludovic Orban.

Cine a încercat să împace taberele

În ședința coaliției au fost și câteva mesaje împăciuitoare. Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a subliniat că orice altă formulă de coaliţie ar fi una toxică şi le-a reproşat liberalilor şi celor de la USR-PLUS că au acţionat în așa fel încât nu şi-au mai lăsat niciun spaţiu de manevră.

”În momentul de faţă nu există decât două variante: această coaliţie sau alegeri anticipate, pe care nu cred că le vreţi. Nu văd alternativă la actuala coaliţie, sunteţi condamnaţi să fiţi împreună şi noi alături de voi.

Haideţi să încercăm să găsim o soluţie de pace, nu una care să escaladeze în război”, le-a spus liderul minorităţilor, Varujan Pambuccian, celor de la PNL şi USR PLUS.

De asemenea, prim-vicepreşedinta PNL, Raluca Turcan, a propus să nu fie luată nicio decizie în ședința coaliției de vineri seara. Ea le-a spus celor de la USR-PLUS să se mai gândească la cererea de înlocuire a lui Florin Cîțu din funcţia de prim-ministru.

”Noi nu putem da înapoi. Cred că cea mai înţeleaptă decizie ar fi să vă gândiţi şi voi, să ne gândim şi noi care ar fi paşii următori.

Eu cred că trebuie să vă mai gândiţi şi să analizaţi şi mutările următoare, pentru că o să vă coste dacă vă poziţionaţi alături de PSD şi AUR”, le-a spus Raluca Turcan celor de la USR-PLUS.

De cealaltă parte, Dan Barna a insistat că cererea de schimbare a lui Florin Cîțu din funcția de premier este singura variantă pe care liberalii au lăsat-o alianței USR-PLUS.

Varujan Pambuccian a sugerat ca Stelian Ion să fie adus înapoi în Guvern, dar Dacian Cioloş a respins această idee, explicând că problema este că USR-PLUS nu mai poate să aibă încredere în Florin Cîţu.

Urmăriți Impact.ro și pe