Steagul secuiesc nu poate fi drapelul oficial al Municipiului Sfântu Gheorghe. Decizia finală luată de Înalta Curte de Casație și Justiție

Beatrice Dumitru 22.02.2023, 18:21
Steagul secuiesc nu poate fi drapelul oficial al Municipiului Sfântu Gheorghe. Decizia finală luată de Înalta Curte de Casație și Justiție

Înalta Curte de Casație și Justiție a pus punct războiului în cazul steagului secuiesc. Dosarul a ajuns pe masa magistraților după ce Guvernul României a făcut recurs la sentința Curții de Apel Brașov. Steagul secuiesc ar fi trebuit să devină drapelul Municipiului Sfântu Gheorghe.

Steagul secuiesc nu va deveni drapelul Municipiului Sfântu Gheorghe

Demersurile de adoptare a steagului secuiesc ca steag al municipiului Sfântu Gheorghe durează de mai mulţi ani, dar Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş (FCRCHM) s-a pronunţat împotriva acestui lucru, pe considerentul că „are caracter pur etnic maghiar”, susținând că simbolurile sunt reprezentative doar pentru comunitatea de maghiari, nu pentru toți românii. De asemenea, a solicitat includerea unor simboluri heraldice reprezentative şi pentru comunitatea românească.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a anulat hotărârea Guvernului prin care a fost adoptat steagul secuiesc în Municipiul Sfântu Gheorghe. Decizia a fost anunțată astăzi de Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş.

Steagul secuiesc poate fi drapelul oficial al Municipiului Sfântu Gheorghe. Decizia finală luată de Înalta Curte de Casație și Justiție
Steagul secuiesc nu poate fi drapelul oficial pentru Municipiul Sfântu Gheorghe.

Steagul secuiesc nu poate fi drapelul oficial al oraşului Sfântu Gheorghe, a decis Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Aceasta a respins definitiv şi irevocabil recursul Guvernului şi a dat câştig de cauză Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş demonstrând că simbolul monoetnic pe care sunt reprezentaţi doar maghiarii nu poate reprezenta steagul municipiului Sfântu Gheorghe„, se arată în comunicatul emis de FCRCHM.

Guvernul României, decizie prin care aprobă steagul secuiesc

În 29 iunie 2021, Guvernul României a adoptat o hotărâre prin care aprobă steagul secuiesc ca drapel oficial al oraşului, însă demersurile pentru modificarea drapelului au început în urmă cu mai bine de 10 ani. De-a lungul timpului, instanţele din Braşov şi Covasna au anulat hotărâri ale consiliului local Sfântu Gheorghe de adoptare a acestui drapel, potrivit sursei citate.

În același timp, se mai precizează că în urma deciziei irevocabile a instanţei, se demonstrează că românii nu erau reprezentaţi pe acel steag, fiind necesară includerea lor pe orice formă viitoare de steag al municipiului.

Proiectul privind aprobarea modelului steagului municipiului Sfântu Gheorghe din judeţul Covasna a fost inițiat de Cseke Attila, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor publice și Administrației.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...