EXCLUSIV

STB a renunțat la vestele bleu pentru controlori. Cum îţi dai seama de prezenţa acestora în autobuze sau tramvaie EXCLUSIV

Alexandru Catalan 27.06.2022, 15:13
STB a renunțat la vestele bleu pentru controlori. Cum îţi dai seama de prezenţa acestora în autobuze sau tramvaie EXCLUSIV

Surprize, surprize pentru bucureșteni! Echipele de controlori al Societății de Transport Public (STB) au renunțat la vestitele veste bleu, cele prin care erau ușor de recunoscut de către călători, și ca atare, acceptate.

Cum devenise echipamentul controlorilor STB obligatoriu

Echipamentul respectiv al STB a intrat în vigoare în iunie 2016, în urma unei decizii a fostului primar general Gabriela Firea. Potrivit deciziei de acum șase ani, controlorii purtau veste albastre reflectorizante, pe care scria, cu majuscule „CONTROLOR”.

Oficiali ai STB explicau la acea data că vor continua să existe și echipe de controlori incognito, fără acest tip de vestimentație, dar realitatea a făcut ca în scurt timp această modă să se impună.

„Vestele sunt un accesoriu suplimentar, care nu este utilizat de către toate echipele, existând și controlori incognito. Călătorul trebuie să valideze biletul de călătorie de îndată ce s-a urcat în vehicul și să-l prezinte controlorilor care au asupra lor delegații și insigne, chiar dacă nu au veste”, declara la acel moment purtătorul de cuvânt al RATB-ului de atunci, STB de astăzi, Mircea Tobescu.

STB a renuntat la vestele bleu pentru controlori
Echipele de control ale STB au purtat în ultimii șase ani veste bleu de identificare

În opinia acestuia, RATB-ul de atunci urmărea să sporească încasările și nu să pună accentual pe amenzi. „Scopul RATB este acela de a crește conștiința civică a călătorilor”, explica același Mircea Tobescu. El adăuga și amănuntul conform căruia „controlorul nu este o persoană care vânează pur și simplu un anumit tip de călător, ca să-l sancționeze. Cum spuneam, scopul nostru nu este acesta”.

Optica STB pare să se fi răsturnat

Șase ani mai târziu optica STB pare să se fi răsturnat. impact.ro a a aflat că decizia renunțării la vestele bleu a venit din partea Departamentului Comercial, din cadrul STB, lucru confirmat neoficial de surse din interiorul companiei de transport public.

„S-a luat această decizie, a renunțării la vestele bleu. Pentru controlori e mai bine, fiindcă oamenii nu-i vor mai putea repera cu ușurința de altădată”, au declarant sursele respective pentru impact.ro.

Potrivit acestora, legitimarea controlorilor se va face cu ajutorul unei legitimații banale, plastifiată, purtată pe gât cu un șnur albastru. Legitimațiile sunt însă și acestea ascunse până în clipa în care echipele de control încep efectiv controlul, blocând accesul la aparatele de taxat.

„Cred că a existat și un motiv legat de economie. Fiindcă vestele de culoare bleu începuseră să se rărească. Acum, echipele de control care pleacă pe teren fără veste semnează documente care prevăd explicit că nu au asupra lor un asemenea obiect vestimentar”, mai spun aceleași surse.

Purtătorul de cuvânt, Brândușa Raeceanu, a confirmat decizia de renunțare la vestele bleu și a precizat că STB va reveni „cu un comunicat de presă pe această chestiune”. Asta în timp ce Mircea Tobescu a precizat pentru impact.ro doar că s-a retras între timp din postura de purtător de cuvânt al companiei, în această primăvară.

Amenda actuală pentru neplata călătoriei cu STB se ridică la 80 de lei, plata putând fi achitată cash sau cu cardul inclusiv la echipele de controlori. Suprataxa oferă apoi dreptul de a călători gratuit pe orice mijloc de transport, până la miezul nopții.

Ce au spus reprezentanții STB. Cum trebuie să se legitimeze controlorii

Societatea de Transport public (STB) a recunoscut luni că a modificat ținuta vestimentară a echipelor sale de controlori, renunțând la vestitele veste bleu, cele prin care acestea erau mult mai ușor de recunoscut de către călători.

„În conformitate cu obligațiile contractuale prevăzute în Contractul de delegare a gestiunii serviciului public de transport local de călători semnat cu TPBI, STB SA a înființat Biroul de Supracontrol pentru eficientizarea activității de verificare a titlurilor de călătorie în mijloacele de transport public.

În acest sens, în luna iunie 2022, STB SA a demarat un prim proiect în cadrul activității de supracontrol, repartizând în traseu echipe de controlori care nu poartă vestele albastre cu însemnele CONTROL – STB SA, așa cum era obișnuit până acum publicul călător.

Scopul acestei acțiuni este de a determina toți călătorii să circule cu titlu de călătorie valabil și de a elimina situațiile în care aceștia achitau călătoria doar la vederea vestelor de control”, se arată într-un comunicat de presă al STB remis către impact.ro la cererea noastră.

Potrivit oficialilor STB, pentru a nu exista suspiciuni cu privire la calitatea de controlor legitimații călătorie, echipele de supracontrol trebuie să dețină următoarele documente, care vor fi prezentate obligatoriu călătorilor: În primul rând, este vorba despre legitimația de control, ce conține poza și datele de identificare ale angajatului STB SA (nume, prenume și numărul de serviciu), iar pe verso delegația de control, care reprezintă împuternicirea angajatului STB SA de a efectua verificarea titlurilor de călătorie.

De asemenea, un card de operator cu aplicație de control activă (denumit card de identitate), ce conține, de asemenea, poza și datele de identificare ale angajatului STB SA (nume, prenume și numărul de serviciu), prin intermediul căruia controlorii legitimații călătorie se autentifică și trec validatoarele în stare de control. Acest card, potrivit sursei citate, „nu poate fi clonat și se află în posesia angajaților doar în timpul programului de lucru”. În al treilea rând, echipamentul de control pe care este instalată aplicația de verificare a cardurilor de călătorie. Adică un telefon mobil.

„Precizăm faptul că, fără cardul de identitate, controlorii legitimații călătorie NU pot efectua controlul. Fară echipament de control și fără card de identitate, NU se pot emite carduri de suprataxă. Mecanismele de verificare și autentificare a angajaților în procesul de verificare a titulurilor de călătorie sunt corelate, tocmai pentru a elimina posibilitatea ca alte persoane să poată efectua controlul.

Prin urmare, nu vesta albastră definește un controlor de legitimații călătorie, ci documentele și echipamentele mai sus menționate. Echipele de controlori legitimații călătorie sunt instruite ca la momentul controlului să prezinte legitimația de control, cardul de operator și echipamentul de control”, se mai arată în comunicatul STB.

Reamintim că echipamentul cu veste bleu al STB a intrat în vigoare în iunie 2016, în urma unei decizii a fostului primar general Gabriela Firea. Potrivit deciziei de acum șase ani, controlorii purtau veste albastre reflectorizante, pe care scria, cu majuscule, „CONTROLOR”.  În acel moment, STB preciza prin fostul său purtător de cuvânt că menirea echipelor de control cu veste este acela de „ridica conștiința civică a controlorilor, nu de a urmări suprataxarea călătorilor care circulau illegal”.

Urmăriți Impact.ro și pe