Statul oferă 500 de lei elevilor pentru rechizite şi haine. De când se dau tichetele

Andra Daoud 08.03.2022, 10:31
Statul oferă 500 de lei elevilor pentru rechizite şi haine. De când se dau tichetele

Statul vrea să ajute copiii din familii defavorizate și va oferi tichete în valoare de 500 de lei, pentru achiziționarea de rechizite și haine. Proiectul, inițiat de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, își propune să sprijine învățământul preșcolar, primar și gimnazial. De când se dau banii și în ce condiții.

Statul oferă 500 de lei elevilor pentru rechizite și haine

Elevii care provin din familii defavorizate și care învață în sistemul de stat vor primi tichete în valoare de 500 de lei, pe care le pot folosi să își cumpere haine și rechizite. Măsura este menită să sprijine învățământul preșcolar, primar și gimnazial, mai exact pe elevii și preșcolarii care provin din medii defavorizate, acolo unde rata de abandon școlar este foarte mare.

Tichetele vor fi oferite începând din luna aprilie și vor fi date pentru un an școlar. Le vor primi acei copii care provin din familii în care venitul lunar mediu pe membru de familie este de cel mult 50% din salariul de bază minim brut pe țară, adică 1.275 de lei. Tichete vor fi emise sub formă de card bancar, iar părinții elevilor le vor putea folosi pentru plata rechizitelor și a hainelor celor mici.

Banii se vor acorda pe baza unor liste întocmite de autoritățile locale, copiilor care îndeplinesc condițiile descrise. Suma de 500 de lei nu va putea fi schimbată în numerar, fiind destinată doar pentru plata rechizitelor și hainelor copiilor.

Statul oferă 500 de lei elevilor pentru rechizite şi haine. De când se dau tichetele
Așa vor arăta cardurile oferite pentru achiziționarea de haine și rechizite

Câți elevi vor beneficia de tichete

Potrivit estimărilor făcute de Ministerul Educației, în România sunt aproximativ 235.000 de elevi care provin din familii defavorizate și care vor putea beneficia de acest sprijin, pentru a putea merge la școală. Autoritățile estimează că până la sfârșitul lunii martie cardurile vor fi transmise către inspectoratele școlare județene, urmând ca din aprilie să poată fi distribuite către beneficiari și să fie virate pe card sumele alocate de Guvern pentru anul școlar în curs.

Ajutorul financiar pentru elevi vine după expirarea stării de alertă și ridicarea a mare parte dintre restricții. Acest lucru înseamnă că toți elevii din România se vor întoarce la școală și cursurile nu vor mai fi ținute online sau în regim hibrid.

Autoritățile au luat decizia de a oferi acest sprijin elevilor tocmai pentru a combate abandonul școlar, care a crescut în cei doi ani de pandemie, din cauza închiderii școlilor și a faptului că mulți elevi din medii defavorizate nu au avut acces la învățământul online.

Tichetele pentru achiziția de haine și rechizite vor putea fi folosite în anumite magazine, care vor fi pe lista unității emitente emitente a tichetelor. Suma de 500 de lei pentru anul școlar poate fi folosită în decurs de un an de la data emiterii, pe baza actului de identitate al părintelui sau al copilului, dacă acesta are deja 14 ani.

Urmăriți Impact.ro și pe