Statul dă bani pentru angajații din România. Anunțul făcut de ministrul Muncii vine cu vești bune

Beatrice Dumitru 13.10.2022, 08:17
Statul dă bani pentru angajații din România. Anunțul făcut de ministrul Muncii vine cu vești bune

Ministrul Muncii Marius Budăi a anunțat că vor fi implementate două proiecte finanţate din fonduri europene care vizează tinerii dar şi persoanele peste 45 de ani. Valoarea celor două proiecte, care se vor derula până la finalul anului viitor, este de 57 milioane de euro.

Cine va primi banii

Ministerul Muncii, prin Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), va implementa în perioada octombrie 2022 – decembrie 2023 două noi proiecte. Este vorba despre „PRO NEETs RMPD – Stimularea integrării absolvenților NEETs pe piața muncii” și „PROACCES 4 – Subvenționarea locurilor de muncă pentru șomeri”, cofinanțate din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman.

Astfel, suma de 57 de milioane de euro este destinată angajatorilor care încadrează în muncă tineri dar şi persoane cu vârsta peste 45 de ani, iar cele două programe vin atât în sprijinul mediului de afaceri, cât și în cel al șomerilor.

Statul dă bani pentru angajații din România. Anunțul făcut de ministrul Muncii vine cu vești bune
57 milioane de euro pentru stimularea angajării tinerilor şi a persoanelor peste 45 de ani.

 

Sprijinirea mediului de afaceri pentru a-și apăra locurile de muncă existente, dar și pentru crearea de noi locuri de muncă, a fost permanent o prioritate pentru mine și pentru PSD! În acest sens, am atras noi fonduri europene pentru subvenționarea angajării tinerilor, dar și a persoanelor peste 45 de ani”, a scris Marius Budăi pe pagina de Facebook.

În ce domenii sunt cele mai multe locuri de muncă

În evidenţele Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), sunt disponibile 42.124 locuri de muncă la nivel naţional, potrivit ultimelor date furnizate de agenţii economici privind locurile de muncă vacante.

Cele mai multe locuri de muncă sunt pentru:

  • muncitor necalificat la demolarea clădirilor, captușeli zidărie, plăci mozaic, faianță, gresie, parchet;
  • muncitor necalificat la asamblarea, montarea pieselor;
  • lucrător comercial;
  • manipulant mărfuri;
  • agent de securitate;
  • muncitor necalificat în industria confecțiilor;
  • confecționer-asamblor articole din textile;
  • curier.

De asemenea, platformele de recrutare au înregistrat și de trei ori mai multe cereri față de anii trecuți din partea persoanelor cu vârste între 18 și 24 de ani. De exemplu, un singur site de joburi a avut peste 400 de mii de cereri, iar salariile oferite sunt în medie de 500 de euro.

Institutul Naţional de Statistică arată ca în România sunt aproape 1,5 milioane de tineri cu vârsta intre 18-24 de ani.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...