Statuia lui Lenin se întoarce la Henichesk, un oraș ocupat de ruși lângă Crimeea, la aproape șapte ani după ce a fost îndepărtat

Elena Avramescu 19.04.2022, 08:55
Statuia lui Lenin se întoarce la Henichesk, un oraș ocupat de ruși lângă Crimeea, la aproape șapte ani după ce a fost îndepărtat

O statuie a fostului lider sovietic Vladimir Lenin a fost ridicată în Henichesk, Ucraina, ocupată de ruși, ne arată mai multe fotografii postate luni pe rețelele de socializare, la aproape șapte ani după ce una a fost îndepărtată ca parte a eforturilor de „decomunizare”. Orașul Henichesk se află pe Marea Azov, în provincia Herson, la nord de granița cu Crimeea anexată de Rusia.

Statuia lui Lenin, din nou la Henichesk

Trei fotografii, postate pe Facebook, arată noua statuie a lui Lenin din fața clădirii consiliului regional. Pe acoperișul clădirii se vede un steag rusesc. CNN a geolocalizat și a verificat autenticitatea fotografiilor.

Statuia originală a lui Lenin din afara clădirii guvernamentale a fost dărâmată prin ordin al consiliului orașului pe 16 iulie 2015, arată videoclipurile și știrile locale. Potrivit acestor rapoarte, Henichesk a fost unul dintre ultimele orașe din regiune care au avut o statuie a lui Lenin.

Yuri Sobolevsky, deputat regional ucrainean pentru Herson, a confirmat noua statuie într-o postare pe Facebook.

„Orcii din Regiunea Herson își continuă experimentele de întoarcere în timp. Și toate acestea pe fundalul unei crize umanitare înrăutățite, al suprimării severe a disidenței și al manifestărilor de poziție civică. Motivul lor este absolut transparent, ei acţionează ca nişte paraziți pe sentimentele nostalgice ale populației”, a scris Sobolevsky, folosind un termen argotic pentru soldații ruși.

Forțele ucrainene din Mariupol au ambuscat un convoi militar rusesc

Un nou videoclip postat luni de Batalionul Azov arată forțele ucrainene din Mariupol ținând ambuscadă unui convoi militar rus. CNN a geolocalizat și a verificat autenticitatea videoclipului, dar nu este clar când a avut loc ambuscada. Batalionul Azov este o unitate care a început ca o miliție ultra-naționalistă, dar de atunci s-a integrat în forțele armate ucrainene.

Videoclipul, filmat de o dronă, arată un convoi de șase vehicule care se deplasează spre sud de-a lungul unui bulevard din Mariupol. Convoiul iese de pe șosea și pe un trotuar chiar lângă cafeneaua Ararat. Pe măsură ce drona se micșorează, arată cel puțin nouă trupe ucrainene care se strecoară spre convoi, care a încetat să se miște. Videoclipul se axează apoi pe soldații care trag în direcția convoiului.

Apoi trece la o altă scenă, în care cel puțin trei din cele șase vehicule sunt în flăcări. Un „Z”, simbolul invaziei ruse, poate fi văzut pe cel puțin două dintre vehicule. Videoclipul prezintă apoi soldați ucraineni care aruncă grenade peste un zid de cărămidă, în direcția soldaților ruși care se adăpostesc între unul dintre vehicule și un perete.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...