Stațiunile de pe litoralul românesc cu parcare gratuită. Aici nu plăteşti dacă vii cu maşina

Andra Daoud 20.07.2022, 18:33
Stațiunile de pe litoralul românesc cu parcare gratuită. Aici nu plăteşti dacă vii cu maşina

Turiștii care plănuiesc să meargă la mare trebuie să știe care sunt stațiunile de pe litoralul românesc cu parcare gratuită. În timp ce în unele stațiuni prețul pentru parcare poate ajunge și la câteva zeci, poate chiar sute de lei pe zi, există în continuare locuri unde turiștii își pot parca mașinile gratuit. Care sunt stațiunile în care nu se percepe taxă de parcare în sezonul estival 2022 și unde sunt cele mai mari tarife.

Stațiunile de pe litoralul românesc cu parcare gratuită

În ultima vreme se vorbește din ce în ce mai mult despre prețurile crescute de pe litoral, atât în ceea ce privește serviciile de cazare și masă, cât și șezlongurile sau parcarea. Mai ales în zonele aglomerate, poate fi o adevărată provocare să găsești un loc de parcare disponibil fără să scoți din buzunar o mică avere. În timp ce în nordul litoralului parcarea costă cât închiriatul unui șezlong pe o zi, sunt în continuare și stațiuni în care nu se percepe taxă de parcare.

Consiliul Local din Mangalia a adoptat pe 14 iulie un proiect de hotărâre care prevede renunțarea la taxa pentru locurile de parcare din oraș. Măsura se aplică și pentru locurile de parcare din stațiunile: Saturn, Venus, Cap Aurora, Jupiter, Neptun-Olimp. Astfel, turiștii care vin în aceste stațiuni sunt scutiți de taxele de parcare până la finalul sezonului estival. Măsura se aplică doar în anul 2022.

Primăria Mangalia a luat această măsură din dorința de a încuraja turiștii să vină în număr cât mai mare în stațiunile menționate. Astfel, turiștii care vin la mare în stațiunile administrate de Primăria Mangalia vor fi scutiți de taxa de parcare, care era 3 lei/oră pentru autoturisme sau 15 lei/zi.

„Am luat această decizie pentru a impulsiona sezonul turistic și pentru a încuraja cât mai mulți turiști să petreacă vacanțele în stațiunile Mangaliei, fără a mai avea grija de a plăti locul de parcare, indiferent unde aleg să lase mașina, în parcările publice din oraș și stațiuni.”, a declarat primarul Mangaliei, Radu Cristian.

Statiunile de pe litoralul romanesc cu parcare gratuita. Aici nu platesti daca vii cu masina
Statiunile de pe litoralul romanesc cu parcare gratuita

Cât costă parcarea în nordul litoralului

În stațiunea Mamaia, pe de altă parte, tariful pentru o zi de parcare ajunge la aproape 100 de lei. Conform primăriei, în această stațiune sunt aproximativ 7.000 de locuri de parcare publice, pentru care se percepe taxă. Toate se încadrează în Zona 0. În perioada sezonului estival (adică de la 1 mai până la 15 septembrie), parcarea se plătește non-stop, iar tariful este de 4 lei pe oră, astfel că, într-un interval de 24 de ore, turiștii plătesc pentru parcare 96 de lei.

Tariful este valabil și pentru zonele centrale ale Constanței și a fost stabilit încă de anul trecut. Inițial, autoritățile locale stabiliseră un tarif de 7 lei pe oră, dar localnicii s-au revoltat, motiv pentru care tariful a fost redus la 4 lei pe oră.

Și în stațiunea Năvodari locurile de parcare se încadrează la capitolul „lux”. Stațiunea aflată în nordul litoralului nu se numără în niciun caz printre stațiunile de pe litoralul românesc cu parcare gratuită, dimpotrivă. Aici, un loc de parcare poate costa cât un prânz la un restaurant din stațiune sau cât închirierea șezlongurilor pentru o zi de plajă.

Într-un complex rezidențial din Năvodari, proprietarul a stabilit un tarif de 500 de lei pe oră pentru ocuparea unui loc de parcare. Cei care au văzut tariful au crezut că nu văd bine, iar prețul exorbitant i-a scandalizat atât pe cei care au văzut imagimea circulând în mediul onlice, cât și pe cei care au văzut cu ochii lor prețul.

Pe de altă parte, au existat și voci care au spus că este vorba, probabil, despre o strategie din partea administratorului clădirii de a-i descuraja pe oameni să parcheze pe locurile destinate blocurilor, astfel încât acolo să poată parca turiștii care au închiriat un apartament în imobilele respective.

Urmăriți Impact.ro și pe