Tarife noi de parcare în Sectorul 5 al Capitalei. Cât va costa un loc de parcare în 2022

Cătălina Burghelea 16.12.2021, 08:54
Tarife noi de parcare în Sectorul 5 al Capitalei. Cât va costa un loc de parcare în 2022

Primăria Sectorului 5 al Capitalei a transmis miercuri, 15 decembrie, că din ianuarie 2022 vor intra în vigoare noi tarife de parcare. În funcție de zonă, prețurile vor varia, fiind diferențe de 300 de lei. Potrivit autorităților locale, tarifele pentru locurile de parcare vor fi calculate în conformitate cu reglementările precizate în H.C.G.M.B. nr. 105/2021 privind stabilirea nivelurilor impozitelor şi taxelor locale în Municipiul Bucureşti.

Noi tarife de parcare în Sectorul 5, de la 1 ianuarie 2022

Se modifică taxa de parcare în Sectorul 5 al Capitalei, din 2022. Noile tarife pentru un loc de parcare vor fi cuprinse între 300 şi 600 de lei pe an. Bucureștenii care locuiesc în acest sector patronat de Cristian Piedone, ca de altfel toţi ceilalți locuitori ai Capitalei, vor plăti tarife de parcare modificate, de anul viitor. În sectorul 5, taxa va costa între 300 şi 600 de lei pe an, pentru un loc de parcare, în funcţie de zonă.

Taxa diferă în funcție de zona de reședință

Primăria Sector 5 a anunţat pe Facebook că, începând cu 1 ianuarie 2022, tarifele pentru locurile de parcare se vor calcula conform reglementărilor precizate în H.C.G.M.B. nr. 105/2021 privind stabilirea nivelurilor impozitelor şi taxelor locale în Municipiul Bucureşti. Astfel, cuantumul taxei pentru locul de parcare se stabileşte în funcţie de zona de reşedinţă unde este solicitat locul de parcare, după cum urmează:

Zona A – 600 lei/an;

Zona B – 500 lei/an;

Zona C – 400 lei/an;

Zona D – 300 lei/an.

Locurile de parcare de pe bulevrdele din Sectorul 4 vor fi cu taxa

Soluția găsită de primarul Piedone

Potrivit primarului Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, cererea mare de locuri de parcare l-a determinat să se gândească la soluții practice. Noile locuri în care să-și parcheze lumea mașinile vor fi construite pe verticală.

„Având în vedere faptul că Bucureştiul s-a aglomerat foarte mult, în ultimii ani, soluţia care ne rămâne pentru a satisface cererea tot mai mare de locuri de parcare este să construim pe verticală. Noi vom folosi aceşti bani exclusiv pentru construirea de parcări inteligente pentru care am identificat deja terenurile necesare”, a explicat Cristian Victor Popescu Piedone, primarul Sectorului 5.

Modalități de plată disponibile

Tarifele noi de parcare vor putea fi achitate prin multiple modalităţi de plată: C.E.C. Bank, Poşta Română, sistemul naţional electronic – ghiseul.ro, benzinăriile O.M.V., sediile Taxe şi Impozite Sector 5, la ghişeul Primăriei Sectorului 5, precum şi la aparatele de tip self pay.

În evidenţele Serviciului Parcaje Auto de Reşedinţă din cadrul Primăriei Sectorului 5 al Capitalei figurează peste 20.000 de locuri de parcare amenajate.

Documente necesare pentru obținerea unui loc de parcare în acest sector

Cetățenii din acest sector, care vor atribuirea unui loc de parcare, trebuie să depună următoarele documente la Primărie: cererea de atribuire a unui loc de parcare, copie după actul de identitate și copie după certificatul de înmatriculare a autovehiculului cu inspecția tehnică valabilă (ITP), precum și acordul societății de leasing auto (dacă este cazul), contractul de comodat auto autentificat la notar (dacă este cazul), contractul de vânzare-cumpărare locuință sau alt act de proprietate (dacă este cazul) și copie după asigurarea obligatorie de Răspundere Civilă Auto (RCA) valabilă. În cazul persoanelor juridice, sunt necesare documentele din care să reiasă sediul/punctul de lucru în zona unde se solicită locul de parcare (certificatul de înregistrare sau certificatul constatator).

Decizia atribuirii și păstrării unui loc de parcare pe raza Sectorului 5 al Municipiului București se va face de către Serviciul Parcaje Auto de Reședință în ordinea cronologică a cererilor transmise electronic prin intermediul platformei on-line și/sau a cererilor depuse la Registratura Primăriei Sector 5, în cazul persoanelor cu dizabilități, în limita locurilor disponibile, doar dacă se îndeplinesc unele condiții.

Cerințe privind mașinile care ocupă locul de parcare

Astfel, bucureștenii trebuie să știe că nu se poate aloca mai mult de un loc de parcare pentru fiecare apartament/clădire/punct de lucru/sediu social decât în situații justificate sau dacă nu sunt alte solicitări. Locul de parcare este valabil doar pentru autovehiculele a căror masă totală autorizată este mai mică de 3,5 tone, iar dimensiunile acestora să fie de maxim 5,2 metri lungime și 2,1 metri lățime, fără oglinzi.

Cererea unui loc de parcare poate fi îndeplinită doar persoanelor fizice sau juridice care fac dovada că au domiciliul/reședința/sediul/punctul de lucru stabilit în Sectorul 5, precum și mașina înmatriculată în România, ambele declarate în cerere. De asemenea, pot solicita un loc de parcare persoanele fizice care nu au domiciliul/reședința în zona în care solicită loc de parcare dacă fac dovada deținerii unui imobil (contract de vânzare-cumpărare sau alt act de proprietate).

Locul de parcare trebuie să fie pe o rază de 200 de metri față de adresa de domiciliu/reședință/sediu social/punct de lucru stabilit pe raza Sectorului 5. Cetățenii cu dizabilități vor avea prioritate la atribuire.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...