Statele europene, în impas înainte iernii. Plafonarea prețului gazelor, o problemă care va afecta sute de milioane de europeni

Andrei Dumitrescu 17.10.2022, 11:58
Statele europene, în impas înainte iernii. Plafonarea prețului gazelor, o problemă care va afecta sute de milioane de europeni

Liderii Uniunii Europene care se vor reuni la sfârșitul acestei săptămâni vor explora o serie de opțiuni pentru plafonarea prețului la gaze, asupra cărora sunt divizați de săptămâni întregi, potrivit unui nou proiect de concluzii pentru summitul din 20-21 octombrie.

Cele 27 de state membre ale UE se află de săptămâni întregi în impas în ceea ce privește dacă și cum să plafoneze prețurile la gaze, ca parte a eforturilor de a controla creșterea prețurilor la energie, în timp ce Europa se îndreaptă spre o iarnă în care gazul rusesc este rar, o criză a costului vieții și o posibilă recesiune.

UE este în impas în timp ce prețul la gaze a crescut vertiginos

Prețurile la gaze au crescut vertiginos, deoarece Rusia a redus fluxurile către Europa în urma invaziei sale în Ucraina și a sancțiunilor impuse de Occident, ceea ce a determinat majoritatea țărilor UE să solicite o plafonare a prețurilor la gaze, deși nu sunt de acord cu privire la modul în care aceasta ar trebui să fie concepută.

Unele țări, printre care Germania, cea mai mare piață de gaze din Europa, se opun în continuare. Acestea susțin că plafonarea prețurilor ar putea determina creșterea cererii de gaze sau ar putea face ca țările să se lupte pentru a atrage oferta de pe piețele globale.

Cinci pasi simpli prin care iti vei reduce factura la gaze iarna asta

Executivul blocului comunitar, Comisia Europeană, urmează să propună marți, înainte de reuniunea liderilor, măsuri energetice pentru a aborda criza.

Mai multe țări care sunt în favoarea plafonării gazului sunt îngrijorate de faptul că Comisia nu va prezenta opțiunile pe care le-au propus, a declarat un diplomat UE.

„Nerăbdarea crește în rândul statelor membre”, a spus acesta. „Așa că am schimbat viteza și am pus pe masă tot ceea ce se vehiculează. Este o modalitate de a pune presiune asupra Comisiei pentru a veni cu cele mai concrete propuneri posibile.”

„Coridor dinamic” înaintea venirii iernii

Cel mai recent proiect de concluzii a arătat că liderii vor fi de acord să „exploreze un coridor dinamic temporar al prețurilor” la gazele naturale până când va fi instituit un reper alternativ al UE pentru prețul gazelor naturale.

Belgia, Grecia, Italia și Polonia doresc un coridor de preț pentru tranzacțiile cu ridicata, ceea ce ar însemna un interval de prețuri cu o valoare centrală sub prețul pieței.

În proiect se precizează că liderii ar urma, de asemenea, „să exploreze un cadru temporar al UE pentru a limita prețul gazului în generarea de energie electrică la un nivel care să contribuie la scăderea prețurilor la energie electrică fără a duce la creșterea generală a consumului de gaze, potrivit Reuters.

Diplomații spun că ar putea apărea un consens cu privire la plafonarea prețului gazului utilizat pentru generarea de energie electrică, cunoscut sub numele de „modelul iberic”, după o schemă implementată de Spania și Portugalia în iunie, deși unii se tem că ar putea crește cererea de gaze în UE.

Diplomatul a precizat că faptul că în proiectul de concluzii pentru summit a fost explorată o serie de opțiuni nu înseamnă că vreuna sau toate acestea vor fi neapărat agreate. Ideea a fost de a se asigura că nicio soluție nu este eliminată înainte ca liderii să se întâlnească.

Ambasadorii UE vor avea o reuniune extraordinară la Luxemburg, la sfârșitul zilei de luni, pentru a discuta această chestiune, a precizat diplomatul.

Urmăriți Impact.ro și pe
Andrei Dumitrescu
Am absolvit facultatea de Științe Politice. Mi-am inceput cariera ca redactor, după care am devenit coordonator la mai multe site-uri de știri, printre care și EVZ.ro. Am fost editor pe...