Experții atrag atenția asupra unui val de frig în Europa, în timp ce guvernele își umplu depozitele de gaze pentru prima iarnă a crizei energetice

Andrei Dumitrescu 14.10.2022, 16:50
Experții atrag atenția asupra unui val de frig în Europa, în timp ce guvernele își umplu depozitele de gaze pentru prima iarnă a crizei energetice

Există o „probabilitate mai mare decât de obicei” ca Europa să se confrunte cu un val de frig semnificativ înainte de Crăciun, potrivit unei noi prognoze meteorologice pe termen lung elaborate de principalele autorități internaționale în domeniul climei.

Avertismentul vine în contextul în care țările europene continuă să își umple depozitele de gaze naturale, în speranța de a trece peste sezonul de încălzire de iarnă fără a avea acces la mult sau deloc gaz natural din Rusia.

Analiștii au declarat că ar trebui să existe suficient gaz pentru o iarnă normală, dar dacă temperaturile scad, atunci țările ar putea fi obligate să raționalizeze accesul la gaz, ceea ce ar afecta industriile și locurile de muncă.

Prima iarnă a crizei energetice

Șansa unui val de frig în acest an – cel mai probabil în decembrie – rămâne „foarte reală”, a declarat Carlo Buontempo, directorul Serviciului Copernicus pentru schimbări climatice din cadrul Centrului European pentru prognoze meteorologice pe termen mediu (ECMWF).

„Prognoza sezonieră multisistemică” a lunii octombrie, emisă miercuri, se bazează pe datele furnizate de ECMWF împreună cu alți șase meteorologi naționali.

Predicția vremii de iarnă la acest început de toamnă este plină de incertitudine, iar factorii cheie care ar putea afecta condițiile – în special în ianuarie și februarie – „nu sunt încă în joc”, a spus Buontempo.

Dar guvernele europene care se pregătesc pentru prima iarnă a crizei energetice ar trebui totuși să fie atente la posibilitatea unui val de frig înainte de Crăciun, care ar exercita o presiune suplimentară asupra aprovizionării cu gaze pe continent.

„Ieșim dintr-o vară călduroasă. Știm că iernile sunt din ce în ce mai blânde. Așa că am putea fi înclinați să credem că va fi o iarnă blândă și că nu trebuie să ne facem griji”, a declarat Buontempo. „Este foarte posibil să fie așa, dar prognoza pe care o emitem astăzi și înțelegerea noastră a modului în care funcționează sistemul climatic ne determină să sugerăm că, de fapt, există încă o șansă de a avea un val foarte rece și, în orice caz, în acest an această șansă – înainte de Crăciun – este mai mare decât într-un an normal.”

Apel către guvernele europene

Un val de frig ar fi legat de un așa-numit „eveniment de blocaj”, atunci când presiunea ridicată persistentă duce la vânturi „anormale” dinspre est și la temperaturi mai scăzute în Europa. În prezent, condițiile climatice indică faptul că probabilitatea ca un astfel de eveniment să aibă loc este ușor mai mare decât de obicei.

În cazul în care actualul model meteorologic La Niña, cu temperaturi de suprafață ale mării mai scăzute decât media în Pacificul ecuatorial, va persista până la Anul Nou – lucru care nu poate fi încă prezis cu certitudine – ar însemna, în mod normal, o a doua jumătate a iernii mai blândă.

Ce se intampla cu depozitele de gaz ale Romaniei in prag de iarna 

Un alt factor cheie în determinarea vremii din ianuarie și februarie – vortexul polar, un inel de vânt de mare viteză care înconjoară Arctica – nu este încă stabilit, ceea ce face imposibilă orice predicție fermă cu privire la această perioadă.

Buontempo a declarat că este important ca guvernele europene să utilizeze cât mai mult posibil datele existente privind condițiile climatice și modelele meteorologice probabile – nu doar pentru a planifica valuri de frig, ci și pentru a prevedea potențiale perioade de vânt și precipitații slabe care ar putea avea un impact asupra producției de energie regenerabilă.

„Avem la dispoziție o cantitate uriașă de date gratuite și deschise”, a declarat Buontempo. „Trebuie să le folosim în mod corespunzător, deoarece au devenit atât de importante din punct de vedere strategic”.

Prognoza de miercuri conține încă incertitudini, iar piețele de energie acordă de obicei o atenție foarte mare prognozei pe termen lung din noiembrie, deoarece, până atunci, majoritatea factorilor majori care modelează modelele meteorologice pentru a doua parte a iernii sunt în joc, a spus Buontempo.

Urmăriți Impact.ro și pe
Andrei Dumitrescu
Am absolvit facultatea de Științe Politice. Mi-am inceput cariera ca redactor, după care am devenit coordonator la mai multe site-uri de știri, printre care și EVZ.ro. Am fost editor pe...