Starea vremii pentru 6-12 ianuarie. Iarna își intră complet în drepturi. Care sunt zonele afectate

Ioana Bucur 06.01.2021, 16:05
Starea vremii pentru 6-12 ianuarie. Iarna își intră complet în drepturi. Care sunt zonele afectate

Vești de ultim moment despre evoluția vremii în următoarele zile. Prognoza meteo s-a schimbat radical. Specialiștii de la Ministerul Mediului anunță că iarna își intră complet în drepturi. Care este starea vremii pentru 6-12 ianuarie.

Starea vremii pentru 6-12 ianuarie, analizată de autorități

Ministerul Mediului a tras un semnal de alarmă, marți seară, cu privire la starea vremii penru 6-12 ianuarie. Autoritățile au anunțat că, în următoarele zile, ploile se vor transforma în lapoviță și ninsoare, fiind afectate nu doar zonele montane, ci și regiunile de deal și câmpie.

Specialiștii din Ministerul Mediului și Administrația Națională Apele Române au fost convocați, marți, de ministrul Tánczos Barna. A fost analizată situația cantităților de preciptații și a creșterilor debitelor din ultima perioadă. Barna a primit informații la zi, precum și estimările pentru zilele ce urmează.

Starea vremii pentru 6-12 ianuarie, anunțată

Potrivit specialiștilor în meteorologie, starea vremii pentru 6-12 ianuarie va aduce schimbări drastice. În această perioadă, „sisteme noroase succesive, generatoare de precipitații, vor traversa țara de la vest-sud-vest către est-sud-est, concomitent cu pătrunderea unei mase de aer mai rece, ceea ce va determina treptat transformarea ploilor in lapoviță și ninsoare, inclusiv la altitudini mai joase”.

Ce se întâmplă cu vremea în 6-7 ianuarie

Începând de miercuri, 6 ianuarie, și până joi, 7 ianuarie, se anunță un nou episod cu precipitații, sub formă de ploaie, începând din vestul țării. În Oltenia, sudul Banatului, Dealurile de Vest și în sud-vestul Transilvaniei se așteaptă cantități de ploi moderate, de 10-25 l/mp. În aceeași perioadă, în zonele montane, vor predomina ninsorile, mai abundente în zona Carpaților Meridionali și în zona mai înaltă a Munților Apuseni. Aici, vântul va bate intens, mai ales pe creste, viscolind și troienind zăpada.

Se anunță ninsori, în aproape toate zonele țării
Se anunță ninsori, în aproape toate zonele țării

Ce se întâmplă cu vremea în 8-11 ianuarie

O nouă rundă de precipitații se va înregistra începând din data de 8 ianuarie. Până pe 11 ianuarie, precipitațiile, ce vor lua, inițial, formă de ploaie, se vor transforma în lapoviță și ninsoare, la început în zona deluroasă a Olteniei și Munteniei, în cea mai mare parte a Transilvaniei și a Moldovei, apoi și în zona de câmpie a Olteniei și a Munteniei, dar mai puțin probabil în zona Dobrogei, unde vor continua să predomine ploile.

Începând cu 13 ianuarie, o masă de aer rece, dinspre Europa Centrală – Central-Nordică, va pătrunde pe teritoriul României. În această perioadă, temperaturile maxime se vor situa, în general, între valorile de -2 și 6 grade, în timp ce minimele vor atinge -12 și zero grade.

Autoritățile supraveghează cu atenție debitele râurilor, în creștere în urma precipitațiilor prognozate

Potrivit anunțului transmis de Ministerul Mediului, în intervalul 5-6 ianuarie, debitele vor fi în general în creștere datorită precipitațiilor prognozate, cedării apei din stratul de zăpadă și propagării, exceptând râurile din bazinul superior al Jiului, bazinul inferior al Oltului și pe cursul superior al Prutului, unde vor fi în scădere. Pe râurile din bazinele hidrografice: Vedea, Bârlad, Moldova, Suceava, bazinul inferior al Argeșului, bazinul mijlociu și inferior al Prutului, cursul superior al Siretului, debitele vor fi relativ staționare.

Autoritățile sunt în alertă,  întrucât, „ca urmare a propagării viiturilor formate anterior ȋn amonte, nivelurile se pot situa cu 15-30 cm peste COTA DE PERICOL pe râul Jiu la staţia hidrometrică Răcari, județul Dolj”.

În data de 06.01.2021, în funcție de evoluția situației hidrometeorologice și a prognozelor meteorologice, se va actualiza mesajul de Avertizare Hidrologică la nivel național.