ANM anunță cod galben de vânt și ceață. Care sunt zonele afectate

Ioana Bucur 02.01.2021, 19:14
ANM anunță cod galben de vânt și ceață. Care sunt zonele afectate

Avertisment meteo de ultim moment, de la meteorologii Administrației Naționale de Meteorologie (ANM). A fost emis cod galben, în mai multe zone din țară. Se așteaptă fenomene periculoase în următoarele ore.

ANM anunță cod galben de vânt și ceață, Ce zone vor fi afectate

Meterologii de la Administrația Națională de Meteorologie (ANM) au emis un cod galben de vânt și ceață, valabil, sâmbătă, 2 ianuarie 2021, în mai multe zone din țară. Astfel, până la ora 20:00, se vor semnala intensificări ale vântului cu viteze de rafală de până la 65 de kilometri pe oră, în localitățile Avrig, Tălmaciu, Şelimbăr, Roşia, Racoviţa, Turnu Roşu, Boiţa din judeţul Sibiu. Cod galben de vânt este anunțat și în localitățile Moldova Nouă, Oraviţa, Pojejena, Berzasca, Sicheviţa, Răcăşdia, Grădinari, Sasca Montană, Dalboşeţ, Coronini, Ticvaniu Mare, Ciclova Română, Gârnic, Şopotu Nou, Vărădia, Socol, Berlişte, Cărbunari, Naidăş, Vrani, Ciuchici din judeţul Caraş-Severin.

Un cod galben de ceață este valabil, tot până la ora 20:00, în mai multe zone din județul Harghita. Potrivit ANM, localitățile afectate sunt: Miercurea Ciuc, Topliţa, Gheorgheni, Ditrău, Sândominic, Remetea, Joseni, Suseni, Ciumani, Ciucsângeorgiu, Sărmaş, Frumoasa, Lăzarea, Sânsimion, Cârţa, Siculeni, Mihăileni, Tomeşti, Gălăuţaş, Ciceu, Sânmartin, Sâncrăieni, Dăneşti, Subcetate, Mădăraş, Tuşnad, Sântimbru, Voşlăbeni, Cozmeni, Leliceni, Păuleni-Ciuc, Racu. Aici, în intervalul în care va fi în vigoare noul cod galben de ceață, se va semnala ceață ce va determina reducerea vizibilității la mai puțin de 200 de metri și, izolat, sub 50 de metri.

Temperaturi neobișnuite, în toată luna ianuarie

Potrivit meteorologilor, starea vremii pentru luna ianuarie 2021 va însemna temperaturi neobișnuite, în aproape toate zonele țării. Astfel, valorile din termometre vor afișa valori peste cele medii pentru această perioadă, în următoarele patru săptămâni. Mai mult, au anunțat specialiștii de la Administrația Națională de Meteorologie (ANM), regimul pluviometric va fi excedentar în toată țara în intervalul precizat.

În prima săptămâna a noului an, valorile termice se vor menține mai mai ridicate decât cele specifice pentru această perioadă, în toate regiunile țării. Temperaturi ridicate se vor înregistra, cu precădere, în zonele sud-estice. Regimul pluviometric va fi excedentar la nivelul întregii țări, dar mai ales în zonele montane și sub-montane din jumătatea sudică a țării. Tendința de creștere a temeperaturilor maxime zilnice peste valorile medii pentru această perioadă se va păstra până la finalul primei luni din anul 2021. Excepție va face a doua săpămână a lunii ianuarie, când specialiștii ANM au anunțat maxime termice apropiate de mediile normale pentru această perioadă la nivelul întregii țări, posibil ușor mai ridicate în sud-est. Cantitățile de precipitații vor fi excedentare în toate regiunile, dar mai ales în jumătatea nordică a țării. Mai multe detalii despre prognoza meteo în luna ianuarie, aici.