Starea de alertă a fost ridicată în Spania, dar se menţin unele restricţii

Ana Anitoiu 09.05.2021, 19:47
Starea de alertă a fost ridicată în Spania, dar se menţin unele restricţii

Starea de alertă a fost ridicată în Spania, duminică, dar se menţin unele restricții în câteva comunități autonome din această țară. Viceprim-ministrul Carmen Calvo a declarat că deși trebuie să fie prudenți, este timpul ca spaniolii să se gândească la locurile de muncă, în timp ce alți politicieni l-au criticat pe premierul Pedro Sánchez.

Ce restricții se mențin în Spania, după ce a fost ridicată starea de alertă

Starea de alertă ce a fost introdusă în Spania la data de 25 octombrie a luat sfârșit. Acum, comunitățile autonome au libertatea să aprobe propriile măsuri pentru limitarea răspândirii coronavirusului.

Cele mai multe dintre acestea au renunțat la carantina perimetrală și la restricțiile de circulație pe timpul nopții. Însă, altele au menținut carantina de noapte. Printre acestea se numără: Valencia, Insulele Baleare, Insulele Canare, Ţara Bascilor şi Navarra.

Starea de alerta a fost ridicata in Spania, dar se mentin unele restrictii
Imagine din Spania

Noile decizii au generat un scandal

În timp ce Guvernul consideră că regiunile autonome au luat deciziile potrivite de a renunţa la restricţiile referitoare la deplasare şi că este timpul de a privi spre viitor, alți politicieni sunt mai puțini încântați de noutățile în vigoare. ”Trebuie să fim prudenţi, dar trebuie să începem să ne gândim la firme, la locurile de muncă. Trebuie să începem şi facem asta prin ieşirea dintr-o lungă stare de alertă generalizată”, a spus viceprim-ministrul Carmen Calvo.

Pe de altă parte, liderul Partidului Poporului din Spania, Pablo Casado, l-a criticat pe Twitter pe prim-ministrul Pedro Sánchez. El susține că decizia premierului de a lăsa stabilirea măsurilor anti-Covid-19 pe seama comunităţilor autonome demonstrează ”o iresponsabilitate ce trebuie să aibă grave consecinţe politice”.

”Haos juridic” în Spania

De asenenea, reprezentanții partidului Ciudadanos s-au opus noilor măsuri ale guvernului socialist din acest stat Aceștia au reclamat ”un haos juridic” în toate comunităţile autornome ale țării, cu 27 de modele diferite de soluţionare a sfârșitului stării de alertă în Spania.

”Cineva trebuie să îi spună lui Pedro Sánchez că nu poate trece de la o stare de alertă la o stare de haos şi că aceste comunități autonome nu ştiu către cine să se îndrepte de mâine pentru a lupta împotriva pandemiei. Cineva trebuie să îi spună adevărul lui Pedro Sánchez”, a mai spus sâmbătă și secretarul general al Partidului Poporului, Teodoro Garcia Egea.

Ce au cerut cele mai multe guverne regionale din Spania

Astfel, nu toată lumea este de părere că e bine ca fiecare comunitate să decidă noile măsuri pentru limitarea răspândirii coronavirusului. Cele mai multe dintre guvernele regionale le-au cerut cetăţenilor să dea dovadă de prudență și responsabilitate, deoarece pericolul prezentat de COVID-19 încă există.

Acestea au atras atenția că finalul restricțiilor nu înseamnă și sfârșitul pandemiei de coronavirus. De la începutul crizei generate de noul virus la nivel mondial, până la momentul transmiterii acestei știri, Spania a raportat peste 3,56 milioane de cazuri de COVID-19 şi mai mult de 78.790 de decese în rândul pacienților infectați, potrivit worldometers.info.