Câți bani a plătit un român care s-a îmbolnăvit în Spania și nu avea asigurare medicală. I-au luat mai mult decât plătise pe sejur

Cristian Cojocaru 15.04.2021, 21:10
Câți bani a plătit un român care s-a îmbolnăvit în Spania și nu avea asigurare medicală. I-au luat mai mult decât plătise pe sejur

Turiștii care călătoresc fără asigurare medicală și sunt spitalizați riscă un cost destul de mare. Este și cazul unui român care s-a îmbolnăvit în timp ce se afla în Spania și nu avea asigurare medicală, ajungând să plătească o sumă mai mare decât costul sejurului.

Român fără asigurare medicală a plătit o sumă exorbitantă după ce s-a îmbolnăvit în Spania

Aflat într-un concediu în Tenerife, românul hotărâse să petreacă o vacanță de două luni acolo. Acesta a fost nevoit însă să revină în țară mult mai repede, după ce a avut o criză de fiere care l-a trimis direct la spital. Românul își închiriase contra sumei de 1.600 de euro un imobil în Tenerife, sperând că va avea parte de vacanța mult dorită.

Înainte de a pleca, acesta a încheiat o asigurare medicală de călătorii pentru o perioadă de un an. La doar trei zile după ce a ajuns în Tenerife, românul a suferit o criză de fiere care l-a trimis direct la spitalul local. Acesta a fost internat timp de două zile în spitalul Quironsalud Costa Adeje. A fost nevoit să scoată din buzunar suma de 1.860 de euro, pentru a plăti spitalizarea.

Ulterior, bărbatul a luat legătura cu firma de asigurări care i-a transmis ca la întoarcerea în țară, să se prezinte la sediul companiei pentru a i se deschide un dosar de daună. La acel dosar, bărbatul a depus documentele necesare care arătau că avea probleme urologice preexistente, neprimind însă nici un răspuns.

Neîndreptățit, bărbatul s-a adresat instanței unde a chemat în judecată compania de asigurări, cerând a fi despăgubit cu suma plătită spitalului, precum și suma de 1.650 de euro cât a plătit pentru cazarea de care nu a mai apucat să beneficieze. Pe durata procesului, compania asiguratoare a demonstrat că, potrivit condițiilor generale de asigurare, ”asiguratorul” nu va acoperi cheltuielile medicale cauzate direct sau indirect de bolile cronice pre-existente înaintea încheierii contractului de asigurare.

Romanul a fost nevoite sa achite peste 1.800 de euro pentru doua zile de spitalizare
Romanul a fost nevoite sa achite peste 1.800 de euro pentru doua zile de spitalizare

 Care a fost hotărârea instanței

Suma asigurată a fost de 30.000 de euro dintre care 1.000 de euro reprezintă cheltuielile medicale ca urmare a unui pușeu acut al unei afecțiuni pre-existente. Compania de asigurări a demonstrat că, prin compania austriacă AWP Austrai GMBH, a plătit spitalului suma de 1.135 de lei.

„Pârâta și-a îndeplinit obligațiile contractuale asumate – dosarul de daună a fost instrumentat, însă reclamantul nu a furnizat toate informațiile și documentele care i-au fost solicitate, făcând astfel imposibilă soluționarea dosarului. Cu toate acestea, pârâta, prin Compania de asistență, a achitat contravaloarea cheltuielilor solicitate de spital. Prin urmare, pârâtei nu i se poate imputa o atitudine culpabilă care să justifice pretențiile reclamantului”, au arătat avocații firmei de asigurări în proces.

Astfel, judecătoria Satu Mare, a respins cererea turistului, arătând că firma de asigurări „nu poate fi obligată la acoperirea integrală a chetuielilor medicale, câtă vreme plata acestora a fost plafonată la suma maxima de 1.000 euro, conform înțelegerii părților”. „Numita AWP Austria GmbH a efectuat plata sumei de 1.000 euro către spitalul Quironsalud Costa Adeje, pe seama reclamantului”, după cum a arătat Judecătoria Satu Mare. Totodată, magistrații au respins cererea de acoperire a chiriei. Sentința nu este definitivă, astfel că românul o poate ataca prin apel.

Urmăriți Impact.ro și pe