Stare de urgență instituită într-un oraș al României. Primar: „Putem să ne confruntăm cu o situaţie foarte gravă”

Ana Anitoiu 01.04.2022, 15:42
Stare de urgență instituită într-un oraș al României. Primar: „Putem să ne confruntăm cu o situaţie foarte gravă”

A fost instituită stare de urgență într-un oraș al României. Primarul a declarat că localitatea s-ar putea confrunta cu o situație foarte gravă în următoarea perioadă, drept consecință a problemelor pe care le întâmpină în prezent. Locuitorii trec prin momente foarte dificile de trei zile.

Motivul pentru care a fost instituită stare de urgență într-un oraș al României

Potrivit primarului orașului Simeria, comitetul local pentru situații de urgență a declarat „stare de urgență” în localitate, după ce 21 de blocuri în care trăiesc peste 1.800 de oameni au rămas fără apă de trei zile. Cauza este reprezentată de datoriile de 320.000 de lei înregistrate de compania regională de apă ApaProd SA.

„Este o situaţie fără precedent. (…) Am convocat Comitetul local pentru situaţii de urgenţă şi începând cu data de 31 martie, ora 19:00, oraşul Simeria este în stare de urgenţă. De trei zile oamenii nu mai au apă deloc, nici măcar să se spele pe mâini sau pentru toaletă. Putem să ne confruntăm cu o situaţie foarte gravă, cu o răspândire a virusului SARS-CoV-2”, a declarat, vineri, primarul localităţii, Iuliu Bedea.

Stare de urgenta instituita intr-un oras al Romaniei
Lipsa apei, cauzata de datorii acumulate

Primarul orașului, despre cum ar fi putut fi evitată situația

De asemenea, primarul orașului Simeria din județul Hunedoara a spus că unii dintre agenții economici care au rămas fără apă au fost nevoiți să-și oprească activitatea. Edilul a adăugat că în opinia lui, situația debranşărilor masive de la apa rece ar fi putut să fie evitată dacă operatorul regional de apă ar fi înştiinţat autoritatea locală în legătură cu datoriile acumulate în timp.

Iuliu Bedea a mai spus că a avut o întâlnire, vineri dimineața, cu conducerea Consiliului Județean Hunedoara și cu directorul ApaProd SA pentru a găsi o soluţie de deblocare a situaţiei de criză. În cursul după-amiezii va avea loc o discuție cu reprezentanţii asociaţiilor de proprietari din localitate, pentru a fi stabilite următoarele acţiuni referitoare la recuperarea datoriilor.

Administratorul a două asociații de proprietari din oraș, cercetat penal

Potrivit IPJ Hunedoara, administratorul a două asociaţii de proprietari din oraşul Simeria este cercetat penal. Această persoană nu ar fi depus banii încasaţi de la oameni pentru plata serviciilor de apă şi canalizare. Prejudiciul ajunge la 100.000 de lei.

„Poliţiştii au întocmit două dosare penale pentru săvârşirea infracţiunii de delapidare, dosare aflate sub directa coordonare şi supraveghere a procurorilor de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Hunedoara şi ai Parchetului de pe lângă Judecătoria Deva”, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Hunedoara, Carla Strujan.

Operatorul regional de apă ApaProd SA Deva a anunţat că va opri furnizarea apei reci la toţi consumatorii care au datorii mai vechi de 45 de zile. În zona Simeria au fost emise 500 de astfel de somaţii.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...