Stai la bloc? Amenzile pentru nerespectarea orelor de liniște vor crește substanțial

Spune adio folosirii bormașinii în timpul orelor de liniște

Dacă stai la bloc și îți place să dai muzica la un volum mai mare decât ar trebui, trebuie să știi vor crește amenzile dacă nu respecți orele de liniște. Atât timp cât locuiești în perimetrul unui stat, trebuie să respecți anumite reguli, nu ai libertate deplină. Dacă amenda tot nu te potolește, noul proiect de lege prevede să fii pus de autorități să prestezi chiar muncă în folosul comunității.

Se majorează amenzile pentru nerespectarea orelor de liniște

Se înăspresc, așadar, sancțiunile în cazul persoanelor care nu respectă orele de liniște stabilite prin lege și deranjează în mod repetat, voluntar sau nu, vecinii din jur. Această problemă e întâlnită mai ales la bloc, dar regula se aplică în toate cazurile, inclusiv celor care stau la curte.

Noul proiect de lege prin care se vor face aceste modificări a fost propus încă din martie, dar Klaus Iohannis l-a respins, pe motiv că ar fi fost câteva aspecte neconstituționale. Ulterior, Carmen Dan și Florin Iordache, în calitate de parlamentari de această dată, a formulat un nou proiect de lege, dar cu același conținut. Iar președintele României nu mai îl mai poate respinge și va fi promulgat.

Cele mai importante schimbări pe care le va aduce noua lege  și care te privesc în mod direct în calitate de cetățean se referă la majorarea amenzilor în cazul tulburării ordinii publice.

Se vor majora amenzile în cazul persoanelor în cauză care ignoră atenționarea polițistului și repetă tulburarea ordinii publice. S-a constatat (în sfârșit) că aceste avertismente sunt inutile, iar legea nu le permite polițiștilor să ia o măsură concretă pentru stoparea repetării infracțiunii.

„Uneori, astfel de evenimmte sunt organizate cu bună știință, apreciindu-se că este preferabilă amenda în locul identificării unor locații adecvate pentru astfel de evenimente; în unele cazuri, cei vizați propun chiar aplicarea amenzilor până la epuizarea chitanțierului, pentru a putea continua evenimentul fără a mai fi «deranjați» de organele de aplicare a legii”, arată autorii proiectului.

Ce amendă vei primi dacă tulburi liniștea și ordinea publică

Stai la bloc? Amenzile pentru nerespectarea orelor de liniște vor crește substanțial

Amenzile pentru deranjarea liniștii publice se vor majora

În prezent, amenzile pentru deranjarea vecinilor sau instituțiilor din jur sunt cuprinse între 200 și 1.000 de lei. Noua lege prevede majorarea la 500, respectiv 1.500 de lei, în primă fază. În cazuri grave, amenzile pot ajunge și la 6.000 de lei sau prestarea muncii în folosul comunității.

Astfel, dacă vei continua să deranjezi ordinea publică în decurs de 24 de ore de la prima atenționare a polițiștilor, se pot aplica următoarele amenzi:

  • 500 – 1.500 lei sau prestarea a 50 -100 ore de activități în folosul comunității pentru tulburarea, fără drept, a liniștii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigăte sau larmă;
  • 2.000 – 3.000 lei sau prestarea a 70 – 120 ore de activități în folosul comunității pentru tulburarea liniștii locatarilor între orele 22,00-8,00 și 13,00-14,00 de către orice persoană prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare în localurile sau în sediile persoanelor juridice, în locuințele persoanelor fizice sau în oricare alt loc din imobile cu destinația de locuințe ori situat în imediata vecinătate a acestora;
  • 3.000 – 6.000 lei sau prestarea a 100 – 150 ore de activități în folosul comunității pentru organizarea de petreceri cu caracter privat și utilizarea de aparatură muzicală la intensitate de natură a tulbura liniștea locuitorilor, în corturi, alte amenajări sau în spațiu neacoperit, situate în perimetrul apropiat imobilelor cu destinația de locuințe sau cu caracter social, în mediul urban.

Menționăm că orele de liniște sunt cuprinse în intervalele orare 22:00 – 8:00 și 13:00 – 14:00.

Încă o schimbare: ce pățești dacă refuzi să te legitimezi în fața polițistului

Se relaxează puțin legea în cazul în care nu ai la tine buletinul, pentru a te legitima în fața forțelor de ordine.

„Simpla nedeținere a actului de identitate nu trebuie sancționată atât de drastic, având în vedere că organul de poliție poate verifica identitatea persoanei și pe baza declarațiilor acesteia, coroborate cu verificările în bazele de date ale poliției”, spun inițiatorii legii, conform profit.ro.

Totuși, ești obligat să le oferi polițiștilor informații despre identitatea ta. Dacă refuzi, amenda crește de la 100 – 500 de lei, cât e în prezent, la 500 – 1.500 de lei. E valabil și în cazul în care refuzi să mergi la secția de poliție atunci când și se cere.