Cum încearcă să explice MAE cozile interminabile de la secțiile de vot din diaspora

Pe 26 mai, zi în care românii s-au prezentat la urne pentru alegerile europarlamentare și pentru referendum, s-au format cozi interminabile la secțiile de vot din diaspora. Ministerul de Externe nu și-a asumat vine pentru cele întâmplate, ba din contră, a plusat și a spus că altele ar fi motivele pentru care românii au stat ore în șir la coadă.

Imediat după alegerile europarlamentare și referendumul, ambele organizate în 26 mai, Ministerul de Externe de la București a fost solicitat să răspundă pentru neregulile din secțiile de vot deschise în diaspora.

Mii de români au stat ore în șir la cozi interminabile și mulți dintre ei nu au reușit nici măcar să voteze, chiar dacă au stat la coadă opt ore.

Președintele Klaus Iohannis a cerut demiterea ministrului de Interne, Carmen Dan și a ministrului de Externe, Teodor Meleșcanu. Cei doi au răspuns că nu vor pleca din funcții, iar premierul a spus că așteaptă un raport detaliat înainte de a lua o decizie.

Raportul a venit, în cele din urmă, și e întocmit de Ministerul de Externe.

Sursa foto: Vlad Ursulean/ Facebook

Cum explică MAE situația din diaspora

Ministerul de Externe de la București vine cu propriile explicații după cozile formate în străinătate la secțiile de votare. Potrivit MAE, motivele aglomerării sunt:

  • Acţiunile coordonate de aducere la vot a unui număr mare de cetăţeni cu 5-6 autocare sau maşini
  • Apariţia problemei secţiilor de votare care vor trebui să gestioneze două scrutine în contextul anunţării de către preşedinte a referendumului în aceeaşi zi cu alegerile europarlamentare, ceea ce a crescut de la 2 la 7 minute timpul de vot
  • Faptul că partidele nu au fost interesate să-şi desemneze reprezentanţi în secţiile de votare
  • Viteza redusă a internetului

MAE încearcă să arunce vina în altă parte: susține că, în cazul alegerilor din străinătate, coordonarea pregătirii şi organizărea procesului de votare revin Biroului Electoral pentru Secţiile de Votare din Străinătate, ministerul asigurând doar sprijin logistic.

MAE anunţă că are în vedere o propunere de vot anticipat prelungit – timp de 7 zile înainte de închiderea procesului electoral – pentru românii din străinătate.

La alegerile europarlamentare și la referendumul din 26 mai au fost deschise în străinătate 441 de secții de votare.