Spitale aproape de faliment, cât au ajuns să plătească factura la curent. Ce îi cere un manager de spital ministrului Sănătății

13 09. 2021, 14:08

Scandalul facturilor mult umflate la energie electrică ia amploare, asta în condițiile în care și managerii spitalelor se plâng că facturile viitoare vor fi mult mai mari. Și mai grav este faptul că, în unele cazuri, cei care se ocupă de administrarea unităților sanitare se tem că vor intra în incapacitate de plată. În acest context, oficialii caută măsuri urgente astfel încât să evite într-un fel sau altul golirea conturilor spitalelor în fața valului patru.

Prețul energiei aproape s-a dublat

Prețul energiei electrice este în creștere și mulți români s-au plâns că au primit facturi mult mai mari față de lunile trecute. Unii au refuzat să le plătească și au luat legătura cu furnizorii, alții însă s-au conformat. La spitale situația este mult mai gravă, asta pentru că valul patru al pandemiei de COVID-19 a lovit deja România și tot mai mulți români ajung internați în spitale.

Institutul Marius Nasta din Capitală se ocupă, în mare parte, de tratarea celor infectați cu sars-cov-2. Acolo, spune managerul Beatrice Mahler, situația este foarte dificilă în ceea ce privește facturile, iar cei de la contabilitate au fost deja anunțați că prețul energiei electice aproape s-a dublat. Asta înseamnă că următoarele facturi, cele din luna octombrie, vor fi mult mai mari, iar spitalul ar putea intra în incapacitate de plată.

„Nu am primit încă noile facturi, luna viitoare se va întâmpla acest lucru. Știm doar că tariful energiei aproape s-a dublat, de la 292 de lei, la 535 de lei. Factura este acum de aproape 90.000 de lei pe lună. Noi le furnizăm pacienților căldură prin centrala proprie. Din cauza valului patru ne așteptăm să crească și facturile la oxigen, acum nu mai avem niciun loc liber la Terapie Intensivă, avem șapte pacienți la ATI, șase intubați în stare foarte gravă”, a explicat Beatrice Mahler, managerul Institutului Marius Nasta din Capitală.

În aceste condiții, spune managerul, facturile vor crește semnificativ și bugetul spitalului va fi afectat în următoarele săptămâni. De teamă să nu intre în incapacitate de plată, Beatrice Mahler i-a informat pe cei de la Ministerul Sănătății cu privire la situația prin care trece Institutul și cere soluții de oficiali.

Cât costă factura la curent la un spital de urgență

Spitalul Sfântul Pantelimon din Capitală este o unitate de urgență și în fiecare zi aici ajung o mulțime de oameni în stare gravă care au diferite probleme de sănătate. Încă din primele luni de pandemie, spitalul a primit și a tratat și pacienți COVID, ceea ce înseamnă că au crescut și costurile plătite de spital, printre care facturi la energie electrică. Surse medicale au explicat care este situația din spital și cât costă, în medie, factura la electricitate într-o lună normală.

„La noi nu au crescut încă facturile la electricitate, însă vor crește probabil din luna martie. În medie, noi plătim la curent cam 100.000 de lei, asta în condițiile în care avem un RMN, 3 tomografe, cel puțin 300 de aparate de aer condiționate care se află în aproape toate saloanele și zonele administrative, o centrală de tratare a aerului și așa mai departe.

În vară am plătit cele mai mari sume, pentru că am funcționat cu aparatura la capacitate maximă. Ce să spun, dacă prețurile vor crește vom avea facturi mai mari și vom fi nevoiți să facem economii din alte locuri, să tăiem bani de la altceva”, au explicat surse medicale din conducerea spitalului, în exclusivitate, pentru Impact.ro.

Valul patru, costuri mai mari pentru spitale

Cifrele oficiale arată dezastrul campaniei de vaccinare, iar valul patru al pandemiei este în plină desfășurare. Asta înseamnă că cei care ajung în secțiile de Terapie Intensivă sunt în număr tot mai mare și în aproape toate spitalele COVID abia se mai găsesc locuri libere.

„La Spitalul de Boli Infecțioase Victor Babeș din Capitală sunt nouă locuri la Terapie Intensivă, toate ocupate. Pacienții sunt nevaccinați și, din păcate, vorbim despre oameni tineri, majoritatea au în jur de 40 de ani”, a declarat Emilian Imbri, fost manager al Spitalului Victor Babeș.

Și la Matei Balș, cel mai mare și cel mai important institut de boli infecțioase din țară, nu se mai găsesc locuri libere la ATI, toate cele 19 fiind ocupate. În acest context, odată cu numărul mare de pacienți, cresc și facturile la electricitate, pentru că funcționează mai multe aparate și se fac mai multe investigații.