Spionii lui Putin au început să dispară fără urme. În ce țări lucrau oamenii președintelui rus și duceau vieți paralele

Elena Cislaru 06.04.2023, 17:35
Spionii lui Putin au început să dispară fără urme. În ce țări lucrau oamenii președintelui rus și duceau vieți paralele

Un bărbat brazilian de origine austriacă și o femeie mexicană de origine greacă au dispărut fără urmă. Partenerii lor de viață, dar și prietenii din țările în care locuiau s-au îngrijorat și au început să-i caute cu disperare pentru a afla ce s-a întâmplat cu ei. Ei nu știau că ce doi sunt, de fapt, spioni ruși antrenați de serviciile secrete ale lui Putin pentru a se infiltra în străinătate. Au trăit sub identități false și au păcălit pe toată lumea timp de mai mulți ani, informează The Guardian.

Spionii ruși s-au evaporat

În luna ianuarie, în timp ce călătorea din Brazilia spre Malaysia, Gerhard Daniel Campos Wittich a încetat să mai comunice cu iubita lui din Rio de Janeiro, ceea ce a determinat-o pe femeie să pornească în căutarea partenerului ei dispărut fără urme.  Brazilianul de origine austriacă, Wittich, conducea mai multe companii de printare 3D în Rio de Janeiro care, printre altele produceau sculpturi de rășină pentru armata braziliană și brelocuri cu căței.

Ministerul de Externe al Braziliei, dar și mai multe comunități din Malaysia s-au mobilizat pe Facebook să-l caute pe bărbat, dar acesta este, pur și simplu de negăsit.

Primele informații despre bărbat au venit dintr-o sursă complet neașteptată, din Atena. Potrivit publicațiilor grecești care citează serviciul de informații al Greciei, Wittich ar fi utilizat o identitate falsă. Rapoartele au arătat că bărbatul nu era fiul unui austriac și al unei brazilience crescut de bunicii săi din Viena, așa cum își anunțase iubita.

Oamenii lui Putin făceau parte dintr-un program de spionaj ultrasecret

Bărbatul ar fi fost, de fapt, un spion rus infiltrat de mai mult timp în alte țări ce lucra într-un program extrem de secret de spionaj, care s-an antrenat mai mulți ani în Rusia pentru a învăța cum să-i imite pe străini.

Wittich era căsătorit în secret cu un alt agent secret care se prezenta ca fiind fotografă greco-mexicană cu numele Maria Tsalla și deținea un magazin în Atena de articole de tricotat.

Cei doi spioni ar fi fost trimiși de serviciile secrete ale președintelui rus în misiuni care aveau să dureze câteva decenii. În ultimul an, cel puțin șase „ilegali” au fost demascați în mai multe locații, ceea ce lasă să se înțeleagă că există cel puțin unul sau mai mulți dezertori care furnizează informații statelor occidentale.

Autoritățile din Grecia susțin că Wittich era un ilegal pe nume Șmirev, iar soția este o rusoaică pe nume Irina Romanova. Cei doi s-ar fi căsătorit în Rusia înainte de a-și începe misiunile. Femeia a dispărut din Atena în ianuarie la scurt timp după ce soțul ei a părăsit Brazilia. Niciunul dintre cei doi nu s-au mai întors de atunci.

Cei doi ar fi aruncat un depozit de munitie in aer

Detalii din viața unui spion

De obicei, spionii lucrează împreună ca un cuplu căsătorit, dar Șmirev și Romanova sunt primii parteneri care lucrează în țări diferite și duc vieți separate.

„Nu avem aproape niciun dubiu că cei doi ar fi căsătoriți”, a spus un oficial grec, care a mai declarat că cei doi s-ar mai fi întâlnit în secret în Grecia, Cipru și Franța.

La posibilele întrevederi romantice cei doi discutau și felul în care își desfășurau activitatea și cum decurge fiecare operațiune.

Tactica la care apelează

Irina Romanova ar fi ajuns în Grecia acum câțiva ani cu un pașaport mexican. Aceasta i-ar fi spus unui prieten că a crescut în Belize și ar fi folosit un certificat de naștere fals pentru a putea obține cetățenia greacă.

Rusoaica era pasionată de fotografie și deținea un blog de călătorii, prezentându-se ca fiind o „artistă pasionată și fără astâmpăr”. În fotografii în care apare, Irina avea grijă să nu i se vadă complet fața.

S-a infiltrat la Curtea Penală Internațională de la Haga

În luna decembrie a anului trecut, un alt cuplu a fost arestat de autoritățile slovene. Aceștia se prefăceau că sunt argentinieni, dar, de fapt, cei doi soți erau ofițeri ai Serviciului de Informații Externe al Rusiei și se presupune că și-ar fi desfășurat activitățile în mai multe locuri din Europa.

Totodată, printre cei arestați era și un rus care se prefăcea că este brazilian. Acesta a fost închis după zece ani, timp în care a reușit să obțină o diplomă de masterat și să fie acceptat într-un stagiu de practică la Curtea Penală Internațională de la Haga.

Urmăriți Impact.ro și pe