Speriați de facturile uriașe la energie, mulți români se întorc la tradiționala sobă. Până la cât se ridică economia

Mihnea Tălău 28.09.2022, 23:56
Speriați de facturile uriașe la energie, mulți români se întorc la tradiționala sobă. Până la cât se ridică economia

Se anunță o iarnă dificilă și tot mai mulți români caută, din pricina facturilor imposibile la energie, să găsească soluții pentru a ieși cu bine din iarnă. Astfel, chiar și unii dintre cei care locuiesc la oraș vor să treacă la încălzirea pe lemne, mai ieftină decât cea pe gaz.

Mulți românii se înghesuie să cumpere sobe și șeminee

În ultimul timp au crescut cererile pentru sobe și șeminee. O sobă poate menţine căldura în casă chiar şi până la 8 – 10 ore. Din calcule vehiculate, rezultă o economie de până la 30%. Dar totul depinde, evident, de prețurile din această iarnă la gaz și la lemn.

„Având o suprafaţă unde putem băga şi lemne mai mari şi putem menţine focul pe o perioadă mai mare, cu ajutorul unor pompe şi a altor accesoriii, putem să încălzim chiar şi o casă întreagă cu un astfel de şemineu”, declară un agent comercial.

Cu toate acestea, preţurile de achiziţie şi instalare nu sunt chiar mici, acestea încadrându-se între 900 şi 7.000 de lei.

„Dacă vorbim despre şemineele mai micuţe, putem începe undeva de la 900 de lei, iar focarele, şemineele cele mai mari, pentru cei mai pretenţioşi pot ajunge şi la 6 mii, 7 mii de lei, având în vedere că au şi o putere calorică foarte mare”, a spus un  comerciant de instalaţii termice, potrivit Antena3.

Dispare soba pe lemne. UE interzice sa o mai ai in casa

Vânzătorii de astfel de articole au dezvăluit că cele mai căutate sisteme de încălzire sunt cele ieftine, care nu costă mai mult de 1.000 de lei.

Și totul se întâmplă în timp ce UE a dat o directivă potrivit căreia se interzice încălzirea prin sobe cu lemne.

În România, conform datelor statistice, peste 3,5 milioane de gospodării folosesc un astfel de sistem de încălzire în sezonul rece.

Cererea de lemn de foc a crescut considerabil

Lemnul e la mare căutare. Angajații Romsilva spun că au livrat în acest an peste 1,2 milioane de metri cubi de lemn în gospodăriile oamenilor, cu peste 300.000 de metri cubi mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut. Se estimează că până la finalul anului va fi nevoie de două milioane de metri cubi de lemn de foc pentru consumul populației.

Ministerul Mediului a anunțat că ordonanța de urgență pentru plafonarea lemnului la 500 de lei pentru un metru cub, și limitarea temporară a exporturilor în domeniu va fi adoptată în următoarele zile.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...