Cât costă soba canadiană pe lemne și cum îți încălzește casa. Poate ajunge repede preferata românilor

Andra Daoud 15.12.2021, 15:44
Cât costă soba canadiană pe lemne și cum îți încălzește casa. Poate ajunge repede preferata românilor

Soba canadiană pe lemne poate fi alternativă eficientă de încălzire a casei în sezonul rece. Aceasta funcționează pe combustibil solid (lemne, peleți, brichete) și are un randament foarte bun, potrivit celor care au folosit-o deja ca modalitate de a obține căldură. A fost inventată de un instalator, iar metoda prin care funcționează asigură o încălzire rapidă și uniformă a spațiului, cu un consum redus de lemne. Cât costă soba și cum a apărut.

Cum funcționează soba canadiană pe lemne și de ce este eficientă

Așa cum îi spune și numele, soba canadiană a fost inventată în Canada, în urmă cu mai bine de 45 de ani. Cel care a creat-o se numește Eric Darnell. Nemulțumit fiind de randamentul pe care îl dădea sistemul de încălzire din locuința sa, a pus în practică ceea ce știa prin prisma meseriei de instalator și într-o săptămână a inventat soba care l-a făcut cunoscut în toată lumea, nu numai în Canada. Inițial, soba s-a numit Free Flow, iar după câțiva ani a fost patentată și a început să fie produsă și în Germania, sub numele Free Flow Bullerjan.

Soba canadiană este, practic, un compartiment cilindric de combustie, înconjurat de un set de tuburi. În timpul funcționării, aerul rece de jos este tras de tuburi și împins în sus, astfel că atunci când este evacuat este fierbinte, având o temperatură între 60 și 120 de grade Celsius. Lemnele cu care este alimentată soba ard extrem de lent, în două etape. În partea de jos ard mocnit, producând gaze de sobă, iar în partea de sus acele gaze sunt arse complet, producând căldură. O singură încărcare poate asigura ardere continuă pentru 6-8 ore, astfel că sobele canadiene au un randament foarte bun, deoarece folosesc principiul gazeificării.

Cât costă soba canadiană pe lemne și cum îți încălzește casa. Poate ajunge repede preferata românilor
Cât costă soba canadiană pe lemne și cum îți încălzește casa. Poate ajunge repede preferata românilor

Cât costă o sobă canadiană

Cei care le-au folosit spun că încălzesc rapid și eficient spațiul în care sunt montate și că arată foarte bine, iar datorită design-ului pot fi integrate cu ușurință în orice încăpere. În plus, sunt foarte durabile, în Canada încă existând locuințe încălzite folosind prima generație de sobe produse.

Soba canadiană produsă la scară largă în Germania nu se găsește pe piața din România, în schimb sunt disponibile de cumpărat modele similare, care folosesc același principiu. De exemplu, un model de sobă canadiană Calgary, cu o putere de 6 kw, costă în jur de 2.000 de lei și este eficientă pentru încălzirea unui spațiu cu un volum de 100 de metri cubi.

Compania Bullerjan anunță pe site că sobele și șemineele pe care le produce pot fi livrate oriunde în Comunitatea Europeană, contra-cost. Așa că dacă vă doriți o sobă canadiană originală Bullerjan, o puteți comanda direct de la producător.

 

Urmăriți Impact.ro și pe