SPECIAL

SPECIAL. Daniel Coriu, despre necesitatea unei noi campanii de vaccinare. Personalul medical, pe post de influenceri. ”S-a pierdut încrederea în medici”

Alexandru Catalan 18.10.2021, 15:54
SPECIAL. Daniel Coriu, despre necesitatea unei noi campanii de vaccinare. Personalul medical, pe post de influenceri. ”S-a pierdut încrederea în medici”

Daniel Coriu, președintele Colegiului Medicilor din România, susține necesitatea unei noi campanii naționale în favoarea vaccinării, exclusiv cu personal medical pe post de influenceri.

”S-a pierdut încrederea în medici! În autorități, în general! Pe lângă pandemie mai trebuie reparată și povestea asta! La fel de urgent!”

Preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), Daniel Coriu, spune că România are nevoie astăzi de ”o mobilizare generală”, pentru a depăși cel de-al patrulea val al pandemiei de COVID.

Nu este vorba doar despre medici, ci despre societate în ansamblul ei. Avem un război în spitalele românești, iar lupta va fi aprigă luni bune de acum înainte, susține medicul hematolog Daniel Coriu.

El a acordat un amplu interviu pentru impact.ro în care afirmă că CMR, organismul pe care-l conduce ia în calcul o nouă campanie de convingere a cetățenilor României în favoarea vaccinării, o campaniei care să includă doar medici în postura de influenceri.

SPECIAL. Daniel Coriu, despre necesitatea unei noi campanii de vaccinare. Personalul medical, pe post de influenceri. ”S-a pierdut încrederea în medici
Campania de vaccinare din România are nevoie de o reîmprospătare, susține Daniel Coriu

”În spitalele românești se poartă un adevărat război”

impact.ro: Ce mai este de făcut în situația gravă în care ne aflăm?

Daniel Coriu: Multe, foarte multe. Plecăm de la acest număr foarte mare de decese şi de la constatarea că personalul medical este copleşit. În spitalele românești se poartă un adevărat război. Și nu folosesc cuvinte mari. Se dă un război acolo, pe care mulți români îl pierd. Adică mor! Nu știu cine sunt vinovați pentru această situație și nu asta trebuie să ne preocupe pe noi, ca societate, acum, dar cândva va trebui să învățăm o lecție din toate astea! Iar cineva să și răspundă, inclusiv penal, dacă se va decide asta.

impact.ro. Știu că ați vorbit cu alte ocazii si despre greșeli, si despre vinovați și vinovății. Poate chiar și despre pedepse. Cum stau medicii la acest capitol, al culpei?

Daniel Coriu: Stau asemenea societății. Există plângeri la adresa unor colegi de-ai mei privind atitudinea sau anumite declarații exprimate pe tema actualei pandemii. Nu știu exact să vă spun câte cazuri de acest gen există la comisiile de disciplină din țară. Însă un asemenea proces nu se derulează ușor. Vor trece luni, poate chiar ani până se vor lua primele decizii. Apoi se va trece la recursuri și la implicarea Comisiei superioare de disciplină. Alte luni, poate chiar alți ani! Cu alte cuvinte, trebuie schimbat mecanismul în asemenea situații de criză. Fiindcă trebuie făcut ceva față de aruncarea pe piață a tot felul de declarații, unele venite chiar din partea unor medici, hazardate, ca să nu le spun altfel. Sigur, există dreptul la liberă exprimare în țara asta, inclusiv pentru medici și personalul medical. Dar trebuie să existe, în egală măsură, și dreptul de a avea acces la informație corectă. Totuși, nu despre vinovați e vorba aici, în mod special. Alta este urgența: lucrurile nu mai pot funcționa la fel ca până acum! De ce? Fiindcă ne mor oamenii în spitale!

”Mesajele să fie mediatizate doar de către medici”

impact.ro: Ca președinte al Colegiului Medicilor din România l-ați sunat vreodată pe vreun medic anume pentru afirmațiile sale publice făcute pe marginea pandemiei?

Daniel Coriu: Nu! Nu pot face asta, oricât mi-aș dori s-o fac, în anumite momente. Pe de altă parte, ați observat că afirmațiile venite dinspre partea medicala, ca să zic așa, s-au atenuat în ultimele săptămâni? Poate și fiindcă toți am conștientizat că nu mai e de joacă…

impact.ro: Și concret, ce poate face azi Colegiul Medicilor, în situația în care ne aflăm?

Daniel Coriu: Ne gândim să pornim o nouă campanie națională de informare legată de nevoia de vaccinare. În care mesajele să fie mediatizate doar de către medici. Nu știu unde vom găsi susținere financiară sau de alt tip, dar e nevoie de ea. Lumea trebuie să-și recapete încredere în medici, în autorități, în general, iar presa ne poate ajuta mult în acest sens.

”Medicul îți face o recomandare și tu preferi să dai fuga în piață, la Obor”

impact.ro: Aveți informații că pacientul român nu mai crede în medicul său?

Daniel Coriu: Cum să interpretăm astfel când studiile ne arată că peste 50% dintre români sunt încă nehotărâți în fața vaccinului? Dacă până la începutul anului nu aveam vreun aliat în fața pandemiei, acum lucrurile stau cu totul altfel. Și în timp ce multe țări au trecut cu brio peste acest examen, noi l-am picat fără nicio explicație. Cum să înțelegem altfel, când medicul îți face o recomandare și tu preferi să dai fuga în piață, la Obor și să cumperi de acolo nu știu ce medicament-minune împotriva COVID-ului despre care știi tu că e bun de la nu știu cine?! Oamenii nu mai cred în opiniile specialiștilor. E de neimaginat, dar trebuie să reparăm și asta! Pe lângă pandemie! Oamenii trebuie să-și recapete urgent
încrederea în medici. Dar și în autorități!

”Cu toții trebuie să le vorbim oamenilor”

impact.ro: Cu cine ați discutat despre intenția dumneavoastră? Cu Raed Arafat, de exemplu, ați făcut-o?

Daniel Coriu: Toată lumea vorbește despre colegul nostru, Raed Arafat! Oare de ce? Fiindcă e printre puținii care ies în fața oamenilor și vorbește deschis despre asta. Toți trebuie să facem același lucru. Nu doar Raed Arafat! Sau încă vreo trei, patru! Raed Arafat a făcut mult bine, în aceste luni cumplite! Acum cu toții trebuie să le vorbim oamenilor, să-i convingem că e bine pentru sănătatea lor să se vaccineze. Peste 50% dintre români încă ezită. Iar ezitarea ne poate condamna pe toți. Pe unii la chin, pe alții la moarte! Aici trebuie făcut repede ceva! În fața milioanelor de români care încă ezită să-și facă lor înșiși un bine!