SPECIAL

SPECIAL. Ce trebuie să facă elevii care se întorc la școală – cine poartă mască la orele de sport și ce avantaje au copiii vaccinați

Adriana Olaru 11.09.2021, 10:26

Școala începe pe 13 septembrie și, spre deosebire de anul trecut, lucrurile arată aproape normal. Regulile pentru elevi și studenți sunt destul de clare, iar oficialii au anunțat unde se va purta masca de protecție și cum vor fi nevoiți elevii să stea în bănci. Mai mult, în funcție de numărul de infectări există posibilitatea ca în unele zone cursurile să se suspende, iar școala să continue însă online. Anul acesta, spune ministrul Educației Sorin Cîmpeanu, în jur de 2.400 de elevi vor începe școala online, pentru că incidența cazurilor de COVID în zonele în care locuiesc copiii este de peste șase cazuri la mia de locuitori.

Anul școlar 2021-2022, unul atipic. Ce reguli vor trebui să respecte elevii din 13 septembrie

Și anul acesta școlar va fi atipic și pentru a evita izbucnirea unor focare de sars-cov-2, Inspectoratele Școlare au obligația să transmită către fiecare unitate de învățământ situația epidemiologică din zona respectivă, astfel încât să se decidă modul în care vor încep cursurile. Aceste raportări vor fi făcute săptămânal, vineri, și în funcție de situația epidemiologică se va decide cum vor merge mai departe cursurile. Cu alte cuvinte, elevii și profesorii vor afla săptămânal dacă vor mai merge sau nu fizic la școală.

Regula este simplă, acolo unde incidența cumulată din ultimele 14 zile a cazurilor de COVID este sub șase la  mia de locuitori, antepreșcolarii, preșcolarii și elevii vor merge fizic la școală. Acolo unde se va depăși acest prag, cursurile vor fi făcute online.

Ce reguli trebuie sa respecte elevii in anul scolarcare incepe pe 13 septembrie
Ce reguli trebuie sa respecte elevii in anul scolarcare incepe pe 13 septembrie

Când se suspendă cursurile cu prezență fizică

Odată ce a fost descoperit un caz de COVID-19 într-o clasă, cursurile cu prezență fizică vor fi suspendate pentru următoarele două săptămâni. Însă, din cea de-a opta zi elevii se pot întoarce fizic la școală doar dacă s-au testat, iar rezultatul este negativ. Există și excepții în cazul elevilor care s-au vaccinat, aceștia pot merge în continuarea la cursuri cu mențiunea că trebuie să aibă cel puțin 10 zile de când și-au făcut rapelul. De asemenea, pot participa la cursuri în continuare și cei care au trecut prin boală în ultimele șase luni și dovedesc acest lucru.

Anul aceste este permisă organizarea unor festivități însă doar în curtea unității de învățământ, iar regulile sunt clare: toată lumea trebuie să poarte mască de protecție și durata evenimentului nu are voie să se întindă pe mai mult de o oră și jumătate.

Masca, obligatorie în timpul orelor

În timpul orelor de curs, elevii vor fi nevoiți să poarte măști de protecție, la fel și cadrele didactice și cei care se ocupă de curățenia și întreținerea școlilor, spre exemplu. Orele de educație fizică se pot face și în interiorul sălilor de sport și în exterior, iar elevii nu vor fi nevoiți să poarte mască de protecție dacă incidența cazurilor de COVID din ultimele 14 zile, pentru zona respectivă, este de sub două cazuri la mia de locuitori.

Peste două cazuri la mia de locuitori, orele de educație fizică se vor ține doar în exterior, dar copiii nu vor fi nevoiți să poarte măști de protecție. Singurii care fac excepție sunt preșcolarii, aceștia nu vor purta măști de protecție indiferent de numărul cazurilor de COVID înregistrate.

La ce trebuie să fie atenți părinții

La ce trebuie să fim atenți când ne ducem copiii la școală ne-a explicat Valeria Herdea, medic pediatru:

”Sper ca odată cu începerea școlii, părinții să devină conștienți că trebuie să își protejeze copiii, nu să aibă copii analfabeți funcțional pe care să-i țină în fața device-urilor. Este exclus să ținem copiii acasă, ajung să aibă tulburări de alimentanție, de somn, stări de anxietate, depresie. Important este ca părinții să conștientizeze că ei vor determina prezența copiilor în școală. Dacă un copil are mai mult de 30 de respirații pe minut, dacă are temperatură peste 38, 39 de grade celsius trebuie să fim atenți. Există și simptome digestive care pot apărea la debutul acestei boli, este o boală înșelătoare”.

Reguli pentru elevi, ce vor face în clase

Pe lângă purtarea obligatorie a măștii de protecție, în școli vor fi subtanațe dezinfectante pe care elevii și profesorii le vor putea folosi ori de câte ori va fi nevoie. De asemenea, în timpul orele de curs elevii trebuie să stea la o distanță de cel puțin un metru unul de celălalt, iar sălile de clasă vor fi aerisite înainte de începerea cursurilor, zece minute în timpul pauzelor și după finalizarea cursurilor. Mai mult, dacă profesorii sau asistenții medicali din cadrul unei unități de învățământ sunt de părere că un elev ar putea fi infectat, acesta va fi dus într-un loc special amenajat, unde nu vor mai fi și alți elevi,  până când vor lua legătura cu părinții copilului.

Mai mult, anul acesta elevii nu vor avea voie să își împrumute telefoanele mobile, tabletele sau să facă schimb de alte obiecte personale. Totodată, oficialii au recomandat ca fiecare clasă de elevi să aibă propira sală de curs, astfel încât să se limiteze interacțiunea dintre mai multe clase. Elevii care au probleme gravde de sănătate pot lua o adeverință de la medicul de familie sau de la specialist și vor fi scutiți de participarea fizică la cursuri, putând să învețe online.

Urmăriți Impact.ro și pe