Soțul șefei DIICOT a fost condamnat la închisoare. Ce a făcut Dan Hosu

Stan Filon 24.09.2020, 16:00
Soțul șefei DIICOT a fost condamnat la închisoare. Ce a făcut Dan Hosu

Magistrații de la Tribunalul București au dictat sentința pentru soțul șefei DIICOT, găsit vinovat pentru două capete de acuzare. Fostul polițist Dan Hosu a primit o pedeapsă de 3 ani de închisoare cu suspendare și trebuie să plătească statului și cheltuieli de judecată în valoare de 10.000 de lei. Sentința nu este însă definitivă.

Soțul șefei DIICOT, Georgiana Hosu, a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare

Soțul șefei DIICOT, Giorgiana Hosu, a fost condamnat astăzi la 3 ani de închisoare cu suspendare, potrivit sentinței Tribunalului București. El poate face însă apel. Fostul polițist Dan Hosu a fost achitat pentru corupție (trafic de influență și dare de mită), după ce instanța a anulat probele obținute de SRI pe MSN (mandat de siguranță națională) ca urmare a unei decizii CCR.

Cu toate acestea, soțul șefei DIICOT a fost condamnat pentru instigare la acces ilegal la un sistem informatic și instigare la folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității. Președintele Klaus Iohannis a declarat ieri că, în cazul condamnării soțului șefei DIICOT, nu va aștepta ”să miște alții rotițele”, lăsând să se înțeleagă faptul că o va demite pe șefa DIICOT.

Sotul sefei DIICOT, Georgiana Hosu, a fost condamnat la 3 ani de inchisoare cu suspendare
Sotul sefei DIICOT, Georgiana Hosu, a fost condamnat la 3 ani de inchisoare cu suspendare

Klaus Iohannis a spus că o va demite pe șefa DIICOT, dacă soțul ei va fi condamnat

”Dacă apare o condamnare, cu siguranță nu va rămâne fără urmări. Asta este, ca să zic așa, self-evident. Însă, în acest context, vreau să mai remarc ceva fiindcă și dumneavoastră și alți ați invocat acel aviz al CSM. Dacă are cineva curiozitatea să citească acel aviz, o să vă dați seama că avizul negativ nu s-a bazat pe acest lucru.

Ba dimpotrivă, această posibilă incompatibilitate nici nu a fost menționată în aviz, nici nu a fost menționată ca și posibilă problemă. Și, totuși, dacă se ajunge la acest scenariu nu voi sta să aștept să miște alții rotițele”, a precizat Klaus Iohannis, întrebat dacă va cere revocarea Giorgianei Hosu de la șefia DIICOT în cazul unei eventuale condamnări a soțului acesteia.

Dan Hosu, fost șef al Serviciului de combatere a traficului cu migranți din cadrul Direcției de combatere a crimei organizate a IGPR, a fost trimis în judecată de DNA pe 6 februarie 2017 pentru trafic de influență, instigare la acces ilegal la un sistem informatic, instigare la folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității și dare de mită.

Alături de el, au mai fost trimiși în judecată Angela Toncescu, fost membru în Consiliul de Administrație al Carpatica Asig Sibiu, un alt polițist, Cătălin Marian Cataramă, și patronul unei firme, Ion-Sorin Tatu.

Soțul șefei DIICOT este acuzat că ar fi ajutat-o pe Angela Toncescu să influențeze deciziile de la nivelul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) astfel încât să obțină avizul pentru numirea în funcția de președinte al CA al Carpatica Asig, dar și pentru ca autoritatea să nu ia decizii nefavorabile societății de asigurări patronate de Dan Ilie Carabulea, scrie g4media.ro.

Procurorii DNA spun că soțul șefei DIICOT a primit lunar sume de bani pentru a influența oameni din conducerea ASF

Spre exemplu, Carabulea ar fi urmărit ”să fie menținută, în mod artificial, măsura de redresare pe bază de plan, a Carpatica Asig, în contextul în care societatea încă din luna iulie 2015 avea o situație financiară care impunea închiderea procedurii de redresare financiară, retragerea autorizării de funcționare și constatarea stării de insolvență urmare a necapitalizării acesteia cu o sumă de circa 100 milioane de euro”.

Potrivit DNA, între martie 2015 și martie 2016, Dan Hosu și alte persoane, printre care Ion-Sorin Tatu și Adrian Gurzău (fost deputat PDL, finul Elenei Udrea), ar fi primit ”foloase necuvenite constând în indemnizații lunare de la Carpatica Asig, în schimbul influenței asupra unor persoane din conducerea ASF”.

Firmele acestora ar fi încheiat cu Carpatica ”contracte păguboase” de până la ”480.000 euro fără TVA” ca să mascheze primirea banilor pentru traficul de influență.

În plus, pe 3 august 2016, Dan Hosu l-ar fi instigat pe fostul lui coleg, Cătălin Marian Cataramă, să intre în baza de date de la Evidența Populației ”și să-i furnizeze datele de identificare ale unor persoane decedate”. Toate acestea îi erau necesare pentru încheieea unor înțelegeri cu urmașii persoanelor decedate și să îi ajute să obțină despăgubiri în baza polițelor de asigurare pe viață contra unui comision.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...