Rezultate BAC 2022, declaraţii Sorin Cîmpeanu: Rată de promovare de 73,3%. Este cel mai ridicat nivel din ultimii 10 ani

Ana Anitoiu 27.06.2022, 09:49
Rezultate BAC 2022, declaraţii Sorin Cîmpeanu: Rată de promovare de 73,3%. Este cel mai ridicat nivel din ultimii 10 ani

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat, luni, că rata de promovare la examnul de Bacalaureat 2022, pentru promoția curentă, este de 73,3%, cea mai mare din ultimii 10 ani.

Ministrul Educației, despre rata de promovare la Bacalaureat 2022

Conform ministrului Educației, rata de promovare la examenul de Bacalaureat 2022, rata de promovare la Bacalaureat 2022 a fost de 73,3%, pentru candidați din promoția curentă, și de 32,1% din promoția anterioară.

Cele mai ridicate rate de promovare la Bac 2022 au fost în: Cluj, 85,1%; Iași, 81,7% și București, 77,4%. Județele cu cea mai scăzută promovabilitate au fost: Ilfov, cu 47%, în creștere cu 6% față de anul trecut; Giurgiu 55%, Călărași 53%. Ministrul a precizat că aceste județe au avut un număr mic de candidați, circa 1.000 versus aproximativ 15.000 în București, 5.000 Iași și Suceava și 4.000 în Cluj.

De asemenea, oficialul a spus că rata de promovabilitate la examenul de Bacalaureat 2022 a fost de 69,2% pentru mediul rural și de 82,7% pentru cel urban, pentru promoția curentă.

Bacalaureat 2022. Câte note de 10 au fost obținute

Ministrul Educației i-a felicitat pe cei care au obținut media 10 la examenul maturității, în acest an. Mai exact, 162 de candidați au obținut 10 pe linie la Bac. În Bucureşti au fost 30 de note de 10; în Prahova au fost 15, în Galaţi şi Tulcea, câte 9; iar în Cluj și Iași, 8.

„Avem din păcate şi judeţe fără note de 10: Alba, Braşov, Argeş, Timiș, Ilfov, Călărași, Giurgiu, Tulcea”, a mai spus ministrul Educației.

Sorin Cîmpeanu, despre nivelul de dificultate al subiectelor la Bac 2022

Ministrul Educației a vorbit și despre dificultatea subiectelor pe care le-au primit candidații la sesiunea de vară a examenului de Bacalaureat 2022, precum și despre evaluarea digitală.

„Evaluarea digitală a evoluat foarte bine, subiectele au fost concepute corect, fiind corelate cu competențele corespondente. De asemenea, nivelul de dificultate a fost conceput pentru note până în 5 şi 6, 7 şi 8 şi peste 9. Nu au fost mai dificile că în alţi ani, au fost corect concepute. Aceste rezultate sunt cele mai bune din ultimii 10 ani, topul se datorează simplificării materiei, au fost scoase subiectele din perioada în care şcolile erau închise.

Începând de anul viitor o să avem o tranziție spre normalitate. Programa va fi simplificată și anul viitor. Am reușit să organizăm evaluarea digitală în județul Călărași. Acolo avem liceul pedagogic, unde rata de promovare a fost mult scăzută.

Acest lucru se datorează și faptului că avem acele licee mozaic. Acolo avem și clase de alimentație publică, ceea ce nu este normal. Fiecare liceu trebuie să-și asume filiera”, a spus ministrul Educației.

Rezultate Bacalaureat 2022. Ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu
Ministrul Educatiei, Sorin Mihai Cîmpeanu. Foto: Inquam Photos / Liviu Chirica

Bacalaureat 2022. Când se pot depune contestații

Numele elevilor sunt anonimizate. Acestea sunt înlocuite de coduri individuale ce le-au fost date candidaților, pe bază de semnătură de primire, la prima probă pe care aceștia au susținut-o la examenul de Bacalaureat.

Absolvenții de liceu nemulțumiți de notele pe care le-au primit pot depune contestații astăzi, între orele 12:00 și 18:00, inclusiv prin mijloace electronice. Candidații la Bacalaureatul 2022, trebuie să știe că dacă diferența dintre notele celor doi evaluatori ai lucrărilor lor este mai mică sau egală cu un punct, este calculată nota finală, ca medie aritmetică cu două zecimale a notelor acordate de evaluatori, fără rotunjire.

Ce se întâmplă dacă diferența dintre note, după contestație, este mai mare de un punct

În cazul în care, în urma depunerii contestațiilor, notele date de cei doi profesori evaluatori este mai mare de un punct, acestea nu se transcriu pe lucrare. Președintele comisiei numește alți doi profesori evaluatori pentru recorectarea lucrărilor.

Apoi, notele acordate de fiecare dintre cei patru evaluatori se trec pe lucrare și se semnează de către aceștia. Ulterior, președintele comisiei calculează nota finală din cele patru note, în urma eliminării celor două note – valori extreme, ca medie aritmetică cu două zecimale, fără rotunjire, a celor două note – valori centrale. Media rezultată reprezintă nota finală.

Rezultatele finale la examenul de Balacaureat 2022, după soluționarea contestațiilor, vor fi afișate vineri, 1 iulie. Bac-ul se consideră promovat de candidații care au susţinut probele de evaluare a competenţelor și pe cele scrise și au fost notaţi cel puţin cu 5 la fiecare dintre acestea, obţinând cel puţin media 6 la probele scrise.

Urmăriți Impact.ro și pe