Sorin Cîmpeanu, anunţ important pentru elevi. Unde nu vor purta masca de protecţie

Ana Ionescu 17.05.2021, 14:04
Sorin Cîmpeanu, anunţ important pentru elevi. Unde nu vor purta masca de protecţie

Începând cu data de 15 mai, au fost eliminate o serie de restricții după ce rata de incidenţă a infectărilor cu coronavirus a scăzut în toață tara. Astfel, purtatul măștii de protecție nu mai este obligatoriu în spaţiile deschise și au fost eliminate restricțiile de circulație noaptea.

De această relaxare, se vor putea bucura și elevii, pentru că nu vor mai fi obligați să poarte masca de protecție în pauze, în curtea şcolii. Cu toate acestea, Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a făcut câteva precizări importante pentru elevi.

Unde nu vor mai purta elevii masca de protecție. Anunțul făcut de Sorin Cîmpeanu

Cursurile vor fi reluate în şcoli de miercuri, 19 mai, în format fizic. Astfel că aproximativ 2,6 milioane de elevi vor putea merge la școală pentru a asista la ore, alături de ceilalți colegi. Nu vor mai fi obligați să poarte masca de protecție în pauze, în curtea şcolii. Pentru evitarea formării de aglomerații, Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a cerut să se păstreze regula programului decalat.

„Renunțarea la obligativitatea purtării măștii de protecție, cu excepția spațiilor aglomerate, face parte din Hotărârea de Guvern. Am transmis către toate şcolile recomandarea, solicitarea de a se păstra regula programului decalat, deci implicit şi a pauzelor decalate astfel încât în şcoli să nu se creeze aglomerări care să impună obligativitatea purtării măştii de protecţie. În aceste condiţii se poate renunţa la obligativitatea măştii de protecţie în curtea şcolii”, a afirmat Sorin Cîmpeanu.

Cu toate acestea, ministrul a precizat că la nivel local, comitetele pentru situaţii de urgenţă pot păstra regula purtării măștii de protecție și în spatiile deschise „în situaţii speciale”.

„Dacă sunt condiţii care generează aglomerări, sigur că rămâne purtarea măştii de protecţie”, a adăugat ministrul.

Sorin Cîmpeanu, anunţ important pentru elevi. Unde nu vor purta masca de protecţie
Sorin Cîmpeanu, anunţ important pentru elevi. Unde nu vor purta masca de protecţie

Ce se va întâmpla cu testarea elevilor în şcoli

Sorin Cîmpeanu propusese testarea elevilor la revenirea în şcoli cu teste rapide din salivă. Din păcate, după mai multe consultări cu reprezentanții Ministerului Sănătății, s-a stabilit că rezultatele acestor teste nu sunt concludente și trebuie reconfirmate prin teste antigen rapide și apoi validate prin teste PCR. În cele din urmă, Sorin Cîmpeanu a precizat că ele pot fi folosite în unitățile de învățământ, însă nu pot fi contabilizate în calculul ratei generale de infectare.

„În plus, ele trebuie confirmate prin teste antigen rapide și mai apoi validate prin teste PCR, ceea ce ar îngreuna acest proces de testare. Pe altă parte, rămâne problema lipsei de personal sanitar necesar pentru administrarea acestor teste antigen rapide”, a conchis ministrul.

Urmăriți Impact.ro și pe