Sondaj: câți români ar vota cu PSD dacă acum ar avea loc alegeri parlamentare. Procentul e aproape dublu față de PNL

Ana Anitoiu 20.09.2021, 07:54
Sondaj: câți români ar vota cu PSD dacă acum ar avea loc alegeri parlamentare. Procentul e aproape dublu față de PNL

Un sondaj realizat de Centrul de Sociologie Urbană și Regională (CURS) la comanda PSD arată câți români ar vota cu social-democrații dacă ar avea loc alegeri parlamentare. Procentul este aproape dublu față de cel obținut de PNL.

Ce cred românii despre moțiunea de cenzură și o nouă rundă de alegeri

Potrivit rezultatelor sondajului, cei mai mulți dintre oamenii intervievați, mai exact 75%, consideră că sunt bine informați despre criza politică. Însă, în privința unei moțiuni de cenzură și a unor noi alegeri, părerile pro și contra sunt reprezentate de procente aproximativ egale.

Concret, 45% dintre intervievați consideră că PSD nu ar trebui să depună moțiune de cenzură, în timp ce alți 43% cred că social-democrații ar trebui să inițieze propria procedura legislativă în acest sens.

Rezultatele sondajului mai arată că 45% dintre participanții la sondaj consideră că alegerile anticipate nu ar rezolva actuala criză politică. Pe de altă parte, alți 42% sunt de părere că o nouă rundă de alegeri generale ar fi soluția.

Sondaj cati romani ar vota cu PSD daca acum ar avea loc alegeri parlamentare. Procentul e aproape dublu fata de PNL
Stampila de vot

Câți români ar vota pentru PSD la alegeri parlamentare

Totodată, cel mai recent sondaj realizat de Centrul de Sociologie Urbană și Regională arată că, în cazul în care mâine ar fi organizate alegeri parlamentare, PSD ar obține 36%; PNL ar avea 19%, AUR ar urma în top cu 14%,  iar USR PLUS, cu 11%.

Cele mai slabe rezultate ar fi obținute, conform sondajului, de UDMR, PMP și PPU. Politicienii acestor partide ar obține 5%, în timp ce PPU, partidul susținut de patronul trustului Antena, Dan Voiculescu, ar avea doar 4%. Toate aceste procente sunt valabile la o prezență de vot de 42%.

Care sunt principalele îngrijorări ale românilor

Rezultatele celui mai recent sondaj realizat de Centrul de Sociologie Urbană și Regională arată, de asemenea, care este principala îngrijorare a românilor. Din total, 36% dintre persoanele care au participat consideră că cea mai mare problemă este creșterea prețurilor.

Alți 16% dintre respondenții la acest sondaj erau îngrijorați în special de altceva, 8-10 septembrie când au fost colectate datele, prin metoda Computer Assisted Telephone Interviewing (CATI). Aceștia s-au temut mai ales de posibilitatea întoarcerii elevilor la școala online, din cauza pandemiei de coronavirus.

Conform rezultatelor acestui sondaj, doar 3% dintre persoanele care au răspuns la interviu sunt îngrijorate din cauza corupției din țară, în timp ce 13% sunt speriați de cel de-al patrulea val al pandemiei de coronavirus.

Centrul de Sociologie Urbană și Regională a realizat acest sondaj pe un eșantion format din 861 de persoane cu vârste de peste 18 ani, la un nivel de încredere de 95%, cu o marjă de eroare de +/- 3%. Vezi AICI cum a criticat Liviu Dragnea PSD!

Urmăriți Impact.ro și pe