Soluţii simple care te scapă de facturile uriaşe la curent. Toţi românii trebuie să le afle

Ana Anitoiu 01.10.2021, 16:24
Soluţii simple care te scapă de facturile uriaşe la curent. Toţi românii trebuie să le afle

Două soluții simple te pot ajuta să eviți facturile uriașe la curent cauzate de un contor ce înregistrează un consum mai mare decât cel real. Iată ce este de făcut.

Metoda consumatorului unic

Una dintre cele două metode prin care poți afla dacă un contor înregistrează corect consumul de curent electric este foarte ușor de aplicat. Mai întâi trebuie să alegi un singur echipament electric din locuință, dar unul cu un consum constant, de exemplu un radiator electric sau un aparat de aer condiționat.

Apoi, trebuie să lași în priză doar acel consumator și să notezi indexul afișat de contor. După o oră sau multiplu de o oră, verifică indexul. Un echipament care are o putere de 1.000 de Wați ar trebui să consume această cantitate de energie în 60 de minute. Astfel, verificarea este extrem de ușoară.

Solutii simple care te scapa de facturile uriase la curent. Toti romanii trebuie sa le afle
Consumul de curent electric poate fi verificat prin doua metode simple

Metoda prizei inteligente

O altă metodă de verificare a contorului de curent electric se bazează pe o priză inteligentă. Aceasta se găsește pe piață la prețuri accesibile și poate monitoriza cu precizie consumul de energie.

Priza inteligentă afișează cantitatea de energie consumată de echipamentele conectate. În plus, ea poate fi folosită la mai mulți consumatori.

Pentru a testa contorul de curent electric prin această metodă trebuie să notezi indexul, la fel ca la prima metodă, după care să decuplezi de la rețeaua electrică toate aparatele care nu sunt conectate la priza inteligentă.

Problema ce poate să apară la această verificare este că noile contoare nu mai afișează subunitățile kilowattului. Prin urmare, pentru un test corect, este obligatoriu să urmăriți momentul când se modifică cantitatea de energie înregistrată de contor și abia atunci să începeți testul.

La final, se notează din nou indexul afișat de contorul de curent electric. După fix o oră sau fix două ore ori alți multipli de o oră, se scade vechiul index din noul index, iar rezultatul se compară cu cel dat de priza inteligentă.

Iată cum aceste două soluții simple de verificare te pot ajuta să-ți dai seama dacă primești facturi ”umflate” la curentul electric din cauza unui contor ce nu afișează indexul corect.

Anunțul ministrului Energiei

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat la jumătatea lunii septembrie că facturile a aproximativ 13 milioane de români la energie electrică și gaze naturale vor fi compensate.

Oficialul a prezentat un proiect de ordonanță în acest sens pentru românii din 5,7 milioane de gospodării care au un consum lunar la curent electric situat între 30 şi 200 de kWh.

”Regularizarea va fi la cinci luni de zile. Fiecare cred că poate să își gestioneze acest consum. Vrem să dăm drumul cât mai repede la acest lucru, vrem să fie cât mai simplu, să nu punem niciun om pe drumuri, să nici nu plimbăm oamenii pe la diverse autorități și nici banii între diverse autorități,

iar discountul, compensarea, subvenția, cum vrem să îi spunem, să fie direct în factură, iar furnizorul să o recupereze prin deducere din taxele și impozitele pe care le plătește”, a explicat ulterior Ministrul Energiei. Vezi AICI mai multe detalii despre ajutorul statului pentru plata facturilor la curent și gaz!

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...