Cum se va acorda ajutorul pentru energie, de fapt. Ce se întâmplă când vine factura

Stan Filon 28.09.2021, 09:07
Cum se va acorda ajutorul pentru energie, de fapt. Ce se întâmplă când vine factura

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a explicat cum se va acorda ajutorul pentru energie, de fapt. Facturile la gaze și la electricitate vor exploda pur și simplu, iar mulți români se văd nevoiți să ceară ajutorul statului pentru a le putea achita.

Cum se va acorda ajutorul pentru energie, de fapt

Acum, Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a spus exact cum vor beneficia românii care se încadrează pentru ajutorul de încălzire. Oficialul a spus că subvenția va fi acordată direct în factură, iar consumatorul nu treebuie să faă altceva decât să-și depună actele necesare, apoi subvenția se va scădea automat din factură.

”Regularizarea va fi la cinci luni de zile. Fiecare cred că poate să își gestioneze acest consum. Vrem să dăm drumul cât mai repede la acest lucru, vrem să fie cât mai simplu, să nu punem niciun om pe drumuri, să nici nu plimbăm oamenii pe la diverse autorități și nici banii între diverse autorități, iar discountul, compensarea, subvenția, cum vrem să îi spunem, să fie direct în factură, iar furnizorul să o recupereze prin deducere din taxele și impozitele pe care le plătește”, a explicat Ministrul Energiei.

Cum se va acorda ajutorul pentru energie, de fapt
Cum se va acorda ajutorul pentru energie, de fapt

Subvenția se scade direct din factură

Pentru a beneficia de subvenție, consumatorul nu trebuie să facă nimic, precizează Virgil Popescu: ”În factura care vă vine la sfârșitul lunii, dacă vă încadrați în acel consum, și acolo va trebui consumatorul să își gestioneze cât de cât consumul lunar, va veni factura automat. Practic, nu va trebui să facă nimic (n.r. consumatorul), asta vrem, să fie cât mai ușor”, a mai spus oficialul.

Din cauza creșterii prețului atât pentru gazele naturale, cât și pentru electricitate, Guvernul plănuiește compensarea facturilor pentru 13 milioane de români, printr-o Ordonanţă de Urgenţă. În plus, lucrează și la o măsură de ajutor şi pentru întreprinderile mici şi mijlocii, greu încercate de ultimele majorări de prețuri. Ordonanța ar trebui să intre în vigoare începând cu 1 noiembrie 2021, în același timp cu Legea consumatorului vulnerabil.

”La energie electrică oferim inclusiv un ajutor practic celor care vor să se mute de la furnizorul care are prețuri peste media prețului care este 82 de bani în momentul de față pe kW. Sub această medie va beneficia practic procentual de o compensare mai mare dacă se mută la un furnizor care are sub prețul sub medie”, spunea ministrul Energiei la jumătatea lunii septembrie. Vezi AICI exact ce acte trebuie să depui pentru a beneficia de subvenția pentru încălzire!