Soluția inedită pentru rezolvarea problemei căldurii și apei calde din București. Cum poți reduce costurile la întreținere

Badea Violeta 19.05.2022, 17:00
Soluția inedită pentru rezolvarea problemei căldurii și apei calde din București. Cum poți reduce costurile la întreținere

Iarna a fost dificilă pentru majoritatea românilor, dar mai ales pentru cei care locuiesc în Capitală. Nu mai e niciun secret că prețurile la căldură și apă caldă au crescut enorm. Totuși, președintele ANRE, Dumitru Chiriță, vine cu o veste bună pentru bucureșteni. Acesta a găsit o soluție pentru a rezolva aceste două probleme care le dau bătăi de cap oamenilor, mai ales în sezonul rece!

Cum se poate rezolva problema încălzirii în Capitală

În fiecare an, locuitorii din București se confruntă cu problema încălzirii. Oamenii de rând nu își pot explica ce se întâmplă în Capitală și de ce sunt nevoiți să plătească atât de mult pentru căldură și apă caldă. Totuși, autoritățile promit să găsească resurse cât mai ieftine pentru încălzire.

O spune chiar Dumitru Chiriță. Președintele ANRE a dezvăluit, în cadrul unui summit care își propune să consolideze poziția Bucureștiului pe harta reuniunilor internaționale, că a găsit soluția salvatoare. Este vorba despre apa geotermală, care este deja folosită cu succes în două orașe din țara noastră.

„O atenție deosebită acordăm prosumatorilor, care, în ultimii ani, au înregistrat o evoluție spectaculoasă. Dacă în 2019 aveam 303 prosumatori, am crescut în 2020 la 1634 şi, la sfarşitul lunii februarie 2022, aveam 14305 prosumatori cu o putere instalată de 95 MW. Estimăm că până în 2030 vom ajunge la cca.700 MW”, a declarat Dumitru Chiriță, potrivit capital.ro.

Acesta a mai spus că apa geotermală ar asigura încălzirea şi apa caldă la preţuri mult mai accesibile decât actualii producători. De asemenea, mai există și alte avantaje, cum ar fi: reducerea pierderilor în conducte, reducerea poluării și reducerea consumului de gaze.

Apa geotermala o solutie pentru incalzirea in Capitala
Apa geotermala o solutie pentru incalzirea in Capitala

Orașul care folosește această resursă de două decenii

Un oraș din România folosește deja această resursă de două decenii. Este vorba despre orașul Călimănești din județul Vâlcea. Acolo, toate blocurile de locuințe, dar și majoritatea unităților turistice sunt încălzite cu ajutorul apei geotermale.

„Costurile sunt mult mai scăzute, nu sunt întreruperi, cum sunt în alte localităţi. N-am suferit, de când s-a băgat geotermala, niciodată de frig, apa caldă non stop.”, a declarat Ion Mihăescu, președintele unei asociații de locatari, potrivit stirileprotv.ro.

Urmăriți Impact.ro și pe