Soluția eficientă pentru a face economie la energie vine de la italieni: ce fac agricultorii

Gabriel Peneș 22.09.2022, 10:34
Soluția eficientă pentru a face economie la energie vine de la italieni: ce fac agricultorii

Într-un context în care costurile energiei electrice au devenit o mare problemă în toată Europa, apar soluții tot mai inventive pentru a face economie. Una dintre acestea vine de la producătorii de mere din Italia. Aceștia au găsit o alternativă la stocarea producției de fructe ce asigură o reducere majoră a consumului energetic.

Soluția eficientă pentru a face economie la energie vine de la italieni

Problema energiei electrice a devenit una dintre cele mai presante pentru țările Europei, în contextul războiului din Ucraina. Costul acesteia a crescut semnificativ, riscând să aducă în pragul falimentului multe afaceri mai mari sau mai mici. Tocmai de aceea, soluțiile inedite de reducere a consumului de energie sunt binevenite. Una dintre acestea vine de la cultivatorii de mere din nordul Italiei, scrie G4Media.ro.

Aceștia folosesc frigidere naturale săpate sub un deal pentru a-și depozita recolta într-un mediu controlat, care rămâne la o temperatură constantă în toate anotimpurile. La 300 de metri sub livezile lor de fructe din Predaia, un mic oraș din regiunea Trentino, grupul Melinda a creat 34 de zone de refrigerare în peșteri vaste, unde pot păstra 12-13% din producția lor și își reduc costurile energetice.

Ce fac agricultorii

În interiorul zonelor refrigerate din peșteri, merele sunt depozitate în cutii de plastic stivuite și sunt deplasate de muncitori cu căști de protecție care operează stivuitoare. Peșterile stochează în prezent aproximativ 30.000 de tone de mere, cifră care se așteaptă să crească la 40.000 de tone în viitorul apropiat.

Înainte ca peșterile să poată fi folosite, rocile sunt răcite cu un gaz până la o adâncime de 5-7 metri, ceea ce înseamnă că apoi mențin o temperatură constantă de 1 grad Celsius.

„La nivel de impact asupra mediului, am văzut mai multe avantaje și randamente”, a declarat Mauro Erlicher, managerul fabricii subterane, conform sursei citate.

„Unul dintre ele este cu siguranță în ceea ce privește nivelul de energie, deoarece, în urma unui test efectuat anul trecut… am măsurat o economie de 32% de energie electrică în peșteră”, a mai adăugat Erlicher.

Managerul fabricii a explicat cum marile camere de depozitare frigorifică de la suprafață folosesc un „panou sandwich” izolat cu poliuretan și foi de metal pentru a menține răcoarea în interior. În peșterile subterane, rocile acționează ca „panou sandwich”, astfel încât este „cât se poate de natural”.

În România, soluțiiile pentru reducerea consumului de energie iau alte forme, deocamdată. Oraşul Săveni şi comuna Pomârla, ambele din județul Botoșani, mai au puțin și ajung independente energetic. Acest lucru a este posibil la scurt timp după ce au investit puternic în parcuri fotovoltaice şi sisteme de încălzire care folosesc energia termică.

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....