Două localităţi din România au reușit imposibilul. Cum au făcut o economie uriașă la facturile de energie

Elena Avramescu 10.11.2021, 11:20
Două localităţi din România au reușit imposibilul. Cum au făcut o economie uriașă la facturile de energie

Este vorba despre Oraşul Săveni şi comuna Pomârla, care mai au puțin li ajung independente energetic, la scurt timp după ce au investit puternic în parcuri fotovoltaice şi sisteme de încălzire care folosesc energia termică.

Două localităţi din România au făcut o economie uriașă la facturile de energie

În ultimii patru ani, la Săveni s-au făcut mai multe investiţii pentru reducerea emisiilor poluante dar şi pentru economie la facturi. Iar iluminatul public este pe bază de corpuri de iluminat LED. În plus, a fost finalizat şi un parc fotovoltaic ce asigură alimentarea cu energie solară a tuturor instituţiilor publice din oraş, inclusiv şcoli. Mai mult, se apre că parcul fotovoltaic se întinde pe o suprafaţă de 70 de ari, la marginea oraşului şi va avea o putere instalată de 165 kwh şi a fost realizat cu fonduri norvegiene şi cofinanţare a Primăriei, de aproximativ 150.000 de euro.

Vineri, vom avea recepţia parcului fotovoltaic componentă dintr-un concept mult mai amplu de eficientizare energetică şi de căpătare a independenţei energetice a oraşului Săveni. Şi aici mă refer la corpuri de iluminat cu LED, pe fonduri europene, dar şi la acest parc fotovoltaic cu fonduri norvegiene, a declarat Relu Târzioru, primarul din Săveni, potrivit Adevărul.

Pe lângă asta, autorităţile locale au spus că economiile la facturi vor fi de peste 40% numai cu centrala fotovoltaică, iar cu tot cu corpurile de iluminat cu LED o să depășească chiar 60%. Primăria Săveni a decis să facă şi anveloparea termică a tuturor şcolilor şi instituţiilor publice, însă va depune şi un proiect pentru încălzirea instituţiilor publice cu energia termică a solului.

Noi vom racorda acest parc la sistemul naţional care va înmagazina energia pe care noi o producem şi ne-o va compensa într-un anumit procent la consum. Am fost daţi ca exemplu de bune practici la nivelul Uniunii Europene. Am fost primul UAT din România care a intrat în rândul oraşelor care vor să devină independente energetic a spus primarul Relu Târzioru.

În același timp, comuna Pomârla vrea să utilizeze energia verde pentru diminuarea facturilor. Momentan, toate şcolile din comună sunt încălzite printr-un sistem revoluţionar care foloseşte, cu ajutorul unor pompe, energia termică a Pământului, dar şi a apei din sol.

Noi avem instalaţii pe principiul apă-apă şi sol-apă. Practic, extragem căldura fie din sol, prin foraje de 100 de metri adâncime, acolo unde temperatura solului este constantă, fie din apele subterane unde apa are 10-11 grade, a spus și primarul din Pomârla, Dumitru Chelaru.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...