Solstițiul de vară 2022. Semnificație, tradiții și obiceiuri

Emanuela Pană 20.06.2022, 17:58
Solstițiul de vară 2022. Semnificație, tradiții și obiceiuri

Solstițiul de vară 2022, momentul când are loc cea mai lungă zi din an. Solstițiul de vară este mai mult decât o schimbare a sezonului, având o mulțime de semnificații spirituale și astronomice. Este momentul când Soarele se află la cea mai înaltă poziție pe cer, unde rămâne pentru cea mai lungă perioadă de timp. Află în continuare când are loc solstițiul de vară în 2022.

Solstițiul de vară 2022, când are loc anul acesta

Solstițiul de vară 2022 corespunde cu cea mai lungă zi din an și prima zi din vara astronomică. Vorbim despre momentul în care Soarele atinge cea mai înaltă poziție și rămâne pe cer pentru o perioadă mai lungă de timp. În 2022, solstițiul de vară („Soarele stă“) are loc pe 21 iunie. Atunci, astrul zilei se află la cea mai mare înălțime, mai exact la culminația de 67° 52′ deasupra orizontului. În plus, la această dată, Soarele luminează pentru mai bine de jumătate de zi.

Mai exact, lumina Soarelui va fi pe cer pentru o durată de circa 15 ore și 32 de minute, în vreme ce noaptea nu va avea decât 8 ore și 28 de minute de întuneric. Durata pentru care luminează astrul diferă în funcție de punctul de pe planetă în care ne aflăm, întrucât coordonatele longitudinale sunt diferite în funcție de localizare.

De pildă, la Odessa, Ucraina, Soarele va lumina marți, 21 iunie, pentru 15 ore și 49 de minute, în vreme ce la Moscova, Rusia, astrul zilei va lumina aproximativ 17 ore și 33 de minute. Tot în Rusia, dar de această dată la Vortuka, lumina de pe cer va rămâne în dreptul orizontului pentru aproape o lună și jumătate, în intervalul 30 mai – 14 iulie 2022.

Semnificațiile spirituale ale solstițiului de vară

După cum aminteam mai sus, dincolo de semnificațiile astronomice, solstițiul de vară, care are loc anul acesta pe 21 iunie, la ora 12:14, are numeroase semnificații spirituale. Pentru cei din Emisfera Nordică aceasta va fi cea mai lungă zi din an.

Fenomenul este unul impresionant, ținând cont că ambele emisfere terestre sunt luminate inegal de Soare în decursul unui an, fapt care duce la inegalitatea zilelor și a nopților, dar și la succesiunea anotimpurilor. Longitudinea astronomică a Soarelui este de 90° în jurul datei de 21 iunie.

Celebrarea Soarelui

Când ne gândim la solstițiul de vară, ne gândim implicit la celebrarea Soarelui. În esență, solstițiul de vară onorează lumina stelei din centrul Sistemului Solar. Altfel spus, solstițiul de vară reprezintă o celebrare a întoarcerii luminii. Se spune că lumina se află în fiecare dintre noi și este lumina lui Christos, lumina divină, lumina conștienței.

Vremea reflectării

Pe de alta parte, solstițiul de vară trimite cu gândul la natură, dar și la introspecție, la relația pe care o ai cu tine însuți. Solstițiul de vară este un moment special în care să meditezi la sufletul tău, cu atât mai mult cu cât Chiron, vindecătorul rănit, se află prin preajmă, într-o zodie a acțiunii, și anume Berbec.

Vremea unor noi începuturi

Așa cum solstițiul de vară este începutul oficial al verii, tot așa poate fi și pentru noi un nou start. Ce am făcut până acum și ce urmează să facem. Ce capitol nou se deschide în viața noastră? E timpul să ne setăm intențiile pentru viitor.

Se aprind focuri

Focul este un alt simbol al solstițiului de vară, ca parte a celebrării luminii. Cu prilejul solstițiului de vară se aprind focuri pe parcursul zilei încă din vremuri antice pentru a aduce un omagiu Soarelui.

Solstițiul de vară 2022, tradiții și obiceiuri

Solstițiul de vară vine la pachet și cu o serie de tradiții, obiceiuri și superstiții la români, fiind apropiat și legat de sărbatoarea Sânzienelor, care pică anul acesta pe 24 iunie. Aceste făpturi magice, aeriene și silvice au darul de a aduce vindecare oamenilor, parfum și însușiri de leac florilor, belșug în câmpii și fertilitate animalelor.

Se spune că fetele nemăritate care lasă în noapte de Sânziene coronițe afară vor face nuntă în vară dacă le vor găsi acoperite cu rouă. De asemenea, noaptea de Sânziene este favorabilă vrăjilor și descântecelor de dragoste, întrucât e înconjurată de o aură de mister și magie.

În această zi, persoanele superstițioase văd un prilej de găsire și folosire a apei magice. Îmbăierea în râuri și lacuri ar avea un efect curativ, constituind totodată și un ritual de renaștere. În unele regiuni merge vorba că spălatul cu rouă adunată în ajunul solstițiului ajută la frumusețe, fiind o practică magică, în vreme ce în alte zone îmbăierea în apă cu ierburi în noaptea solstițiului reprezenta o cură de refacere a sănătății și vigorii.

În vechime, în funcție de solstițiul de vară se calculau momentele importante privind muncile agricole. De altfel, era o perioadă a anului numai bună pentru a organiza nunți. Solstițiul de vară a lăsat și alte obiceiuri populare, după cum urmează:

  • La sate, oamenii aprind noaptea focuri pe câmp pentru a alunga spiritele rele din casele lor;
  • În credința populară se spune că această zi are efecte benefice asupra schimbărilor în dragoste;
  • Grație puterilor magice ale sărbătorii, fetele își pot ghici viitorii soți;
  • Tradiția spune că cine se scaldă-n râu când are loc solstițiul de vară scapă de boli;
  • Oamenii celebrează solstițiul de vară cu petreceri, picnicuri, dansuri și cântece.
Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...