Solstițiul de vară 2020. Semnificații și superstiții pentru cea mai lungă zi din an. Ce e bine să faci

Weekendul acesta se anunță cea mai lungă zi din an Foto - Pexels

Cea mai lungă zi din an sau solstițiul de vară începe anul acesta începând cu 20 iunie. Astfel, weekendul acesta ne așteptăm ca ziua să aibă 15 ore și jumătate, în timp ce noaptea va dura doar opt ore și jumătate. De asemenea, solstițiul de vară este înconjurat și de o serie de tradiții și legende precum Sânzienele și prezicerea viitorului.

Ce reprezintă solstițiul de vară

În percepția comună, solstițiul de vară este cunoscut drept cea mai lungă zi din an. Astfel, solstițiul anunță începutul verii astronomice. Din punct de vedere al specialiștilor, la trecerea meridianului, Soarele se ridică deasupra orizontului la unghiul maxim. Cu alte cuvinte, cele două momente din an în care planul determinat de centrul Soarelui și axa de rotație a Pământului este perpendicular pe planul orbitei Pământului se numesc solstiții. Denumirea de solstițiu are explicația de “soarele stă”.

Trecerile de peste an de la solstițiu la echinocțiu Foto - libertatea.ro

Trecerile de peste an de la solstițiu la echinocțiu
Foto – libertatea.ro

Cea mai lungă zi din an are mai exact 15 ore și 32 de minute, în timp ce noaptea va dura doar 8 ore și 28 de minute. Anul acesta, solstițiul de vară va avea loc pe 20 iunie la ora 21:43. În jurul datei de 21 iunie, ori pe data de 22 iunie, în emisfera nordică are loc solstițiul de vară, respectiv începutul verii astronomice. Pe de altă parte, în emisfera sudică, are loc solstițiul de iarnă, respectiv începutul iernii astronomice. În acest caz, ziua va avea cea mai scurtă durată de peste an.

Solstițiul de vară în perioada 2021 – 2030

Află când va avea loc solstițiul de vară în următorii ani, conform libertatea.ro.

2021 – 21 iunie, ora 04:24

2022 – 21 iunie, ora 09:14

2023 – 21 iunie, ora 14:58

2024 – 20 iunie, ora 20:51

2025 – 21 iunie, ora 02:42

2026 – 21 iunie, ora 08:24

2027 – 21 iunie, ora 14:11

2028 – 20 iunie, 20:02

2029 – 21 iunie, ora 01:48

2030 – 21 iunie, ora 07:31

Cea mai lungă zi din an este strâns legată de legenda Sânzienelor Foto - playtech.ro

Cea mai lungă zi din an este strâns legată de legenda Sânzienelor
Foto – playtech.ro

Semnificații ale solstițiului de vară în credința populară

O mulțime de tradiții populare gravitează în jurul acestui solstițiu de vară. În trecut, oamenii obișnuiau să celebreze această trecere prin petreceri, dansuri, focuri și cântece. Se considera că solstițiul este înzestrat cu o energie a belșugului, pasiunii, vitalității și creativității. De asemenea, oamenii mergeau la scăldat în lacuri și râuri pentru că erau considerate a avea efect vindecător în această perioadă. O altă practică era spălatul cu roua din ajunul solstițiului, ca un ritual magic de frumusețe. Pentru refacerea sănătății se folosea o baie cu ierburi în noaptea solstițiului.

De asemenea, o sărbătoare asociată cu solstițiul de vară este cea de Sânziene sau Drăgaica. Românii celebrează această sărbătoare pe data de 24 iunie. În mitologia românească, Sânziene reprezentau zânele bune. Cu toate acestea, dacă ziua nu era respectată conform datinilor, ele deveneau precum Rusaliile, zâne rele. Totodată, noaptea de Sânziene este una învăluită în magie. Potrivit spuselor din bătrâni, ziua este favorabilă vrăjilor și descântecelor de dragoste.

Totodată, pe 24 iunie, conform calendarului creștin-ortodox, creștinii sărbătoresc și Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI