Soldaţii ruşi de la Cernobîl, trataţi pentru radiaţii. Greşeala inconştientă făcută de militarii lui Putin: „Sinucidere curată”

Nicu Stan 31.03.2022, 15:47
Soldaţii ruşi de la Cernobîl, trataţi pentru radiaţii. Greşeala inconştientă făcută de militarii lui Putin: „Sinucidere curată”

Soldaţii ruşi de la Cernobîl sunt trataţi pentru radiaţii. Greşeala inconştientă făcută de militarii lui Putin este sinucidere curată. Soldații sunt îngrijiți acum contra radiațiilor în Belarus, după cum a anunțat un angajat al agenției de stat ucrainene care supraveghează zona de excludere de lângă centrală.

Soldații care au ocupat Cerobâlul, trimiși la spital. Au intrat în cea mai contaminată zonă

Yaroslav Yemelianenko a anunțat că soldații ruși au fost duși la Centrul de medicină cu radiații din Gomel pentru a li se acorda îngrijiri medicale.

Declarația vine după ce lucrătorii centralei nucleare de la Cernobîl au declarat că sosirea soldaților ruși în zonă, fără echipament anti-radiații, când forțele lui Vladimir Putin au capturat locul luna trecută, a fost  o acțiune sinucigașă.

Padurea Rosie din Cernobil, cel mai contaminat loc din Cernobil
Padurea Rosie din Cernobil, cel mai contaminat loc din Cernobil

Șapte autobuze cu soldați iradiați au ajuns la Gomel

Cel puțin șapte autobuze cu soldați ruși au ajuns zilele astea la Centrul Republican Științific și Practic pentru Medicină Radiațională și Ecologie Umană din Gomel, conform The Daily Mail.

Yaroslav Yemelianenko a mai anunțat că soldații s-au îmbolnăvit pentru că nu au respectat regulile de protecție ale centralei nucleare de la Cernobîl și a zonei extrem de toxică din jurul acesteia, cunoscută sub numele de Pădurea Roșie.

Radiațiile afectează indiferent de naționalitate sau grad

„Cu o inteligență minimă aceste consecințe ar fi putut fi evitate”, a spus Yaroslav Yemelianenko, adăugând că protecția împotriva radiațiilor este obligatorie, deoarece radiația este fizică, funcționează fără a ține cont de grade sau de naționalitate.

Soldații ruși au intrat luna trecută fără echipament de protecție prin Pădurea Roșie, ridicând astfel nori de praf radioactiv care ar fi putut provoca radiații interne în organismele lor.

Ce supraveghează personalul Centralei de la Cernobîl

Cei doi lucrători ucraineni de la Centrala Cernobîl care au vorbit cu Reuters se aflau de serviciu când tancurile rusești au intrat în localitate pe 24 februarie și au preluat controlul asupra șantierului.

Personalul centralei este încă responsabil pentru depozitarea în siguranță a combustibilului nuclear uzat și pentru supravegherea rămășițelor din beton ale reactorului nuclear.

Armata rusă, în cea mai contaminată zonă de la Cernobîl

Ambii bărbați au spus că au văzut tancuri rusești și alte vehicule militare intrând în Pădurea Roșie, care este partea cea mai contaminată radioactiv a zonei din jurul Cernobîlului, situată la circa 65 de mile nord de Kiev.

Locul și-a primit numele atunci când zeci de kilometri pătrați de pini au devenit roșii după ce au absorbit radiațiile de la explozia din 1986, cel mai grav dezastru nuclear din lume.

Urmăriți Impact.ro și pe