Șobolani zburători sau simbol al orașului? La Timișoara a început războiul porumbeilor

Diana Timișoreanu 31.05.2021, 10:02
Șobolani zburători sau simbol al orașului? La Timișoara a început războiul porumbeilor

La Timișoara a început războiul porumbeilor. Asemeni multor orașe faimoase ale lumii, cum ar fi Veneția sau Paris, și în centrul Timișoarei zeci de porumbei sunt preferații trecătorilor, care îi hrănesc cu resturi de mâncare și se distrează când înaripatele se reped buluc să prindă o bucată de pâine, semințe sau chiar resturi de fast-food.

La Timișoara a început războiul porumbeilor

Copiii, mai ales, sunt încântați să hrănească porumbeii care, foarte prietenoși, obșinuiți cu oamenii și fără teamă, li se așează pe mâini sau umeri, în speranța că vor prinde ceva de mâncare. Din păcate, reversul medaliei nu e la fel de frumos. Pavajul e plin de excremente, mulți porumbei sunt bolnavi și nimeni nu știe dacă nu cumva este vorba despre o maladie care i-ar putea afecta și pe oameni.

Unii chiar îi numesc “șobolani zburători”, pentru că “Porumbeii, ciorile, dar și vrăbiile sunt purtătoare de infecție și pot transmite peste 90 de boli, care ne pot pune viața în pericol. Printre bolile de care ne putem molipsi de la păsări se numără ornitoza care este asemănătoare cu pneumonia”, precizează medicul veterinar Olguța Nane. În plus, podurile palatelor istorice care mărginesc piețele centrale ale Timișoarei sunt pline de excremente și de resturile păsărilor care au murit acolo.

Porumbeii au apărut, în centrul Timișoarei, la începutul anilor 70, când acolo s-a montat ceasul şi s-a făcut un rondou cu apă. Acolo au început să se adune porumbeii să bea apă. Oamenii au început să îi hrănească, să îi îngrijească, iar numărul lor a tot crescut, își amintește isotircul Ioan Haţegan.

Mici fântâni cu apă pentru porumbei au fost amplasate atunci atât în Piața Victoriei, cât și în Piața Libertății, lângă statuia Sfintei Maria și a sfântului Ioan Nepomuk, ridicată în memoria victimelor cumplitei epidemii de ciumă din anii 1700. Piața Libertății a fost complet reamenajată, iar bazinul cu apă pentru porumbei a dispărut, așa încât aceștia au migrat spre cealaltă piață centrală a orașului.

La Timisoara a inceput razboiul porumbeilor
La Timisoara a inceput razboiul porumbeilor

De curând, printr-o hotărâre a Conslilului Local, hrănirea acestora a fost intrezisă, în ideea că astfel numărul lor va scădea. Inițiativa a stârnit însă un val de proteste din partea iubitorilor de animale.

Ne caută falimentul pe-acasa și noi umblăm să amendăm bătrânii care hrănesc porumbei, este unul dintre comentariile postate pe rețelele de socializare.

Trebuie să scăpăm de porumbeii care vezi Doamne fac mizerie. Ăștia atâta văd în natura noastră pe care au invadat-o și acuma se cred aici stăpâni, adaugă un localnic.

Este un atac la un simbol al orașului. La porumbei e deja o expresie consacrată. Acolo se adunau suporterii echipei de fotbal să discute despre meciuri, acolo a început și Revoluția, fac parte din peisajul Timișoarei. Nu spun că nu ar trebui luate măsuri pentru a limita înmulțirea lor, dar trebuie să fie bine gândite, umane, nu prin înfometare, declară Liana Danciu, reprezentant al unei asociații de protecție a animalelor.

Problema este că zona centrală în care porumbeii își fac veacul este mărginită de terase, iar aceștia sunt suficient de curajoși să aterizeze pe mese și să se servească singuri cu resturi de pâine, cartofi prajiți sau alte alimente. Pe de altă parte, podurile palatelor istorice din centru sunt pline de excremente, la fel și fațadele, iar acest lucru pune în primejidie structura clădirilor.

Nu ați vrea să intrați în pod. E covor de excremente, ajung și până la gleznă. Plus cuiburi părăsite, schelete de păsări, pene, e un dezastru. Când am început renovarea am scos zeci de saci cu mizerie, precizează Dumitru Ioan, un timișorean care locuiește într-un imobil central.

La Timisoara a inceput razboiul porumbeilor
La Timisoara a inceput razboiul porumbeilor

Medicii veterinari spun că nici hrănirea păsărilor la întâmplare nu este benefică, pentru nimeni. Acestea ar trebui să mănânce doar semințe, nu tot felul de resturi de alimente prelucrate. La un moment dat, primăria a avut inițiativa de a amplasa aparate speciale din care, contra unei sume modice, cei care doreau să hrănească porumbeii primeau pliculețe cu semințe. Din păcate, aparatele au fost vandalizate.

Am pus aceste aparate ca oamenii să poată hrăni porumbeii cu mâncare recomandată pentru ei. Se obişnuia să li se arunce orice. Acum, aparatele nu mai există pentru că au fost distruse. În locurile în care se introduceau banii s-au băgat tot felul de obiecte, a declarat Adrian Orza, fost viceprimar al orașului.

Până una, alta, hrănirea porumbeilor e interzisă în Timișoara, iar amenzile sunt cuprinse între 100 şi 200 de lei. În alte mari orașe europene, măsurile au fost mult mai drastice. Încă din 2017, la Paris, trei șoricari și doi șoimi au avut ca sarcină să planeze deasupra celui de-al 10-lea arondisment din capitala Franței pentru a alunga porumbeii, a căror acumulare de excremente a devenit un adevărat iad. Conform autorităților pariziene „acestea nu doar provoacă degradări majore ale clădirilor — al căror cost se ridică la mai mult de 150.000 de euro pe an — dar reprezintă și un risc real pentru sănătatea locuitorilor”.

Urmăriți Impact.ro și pe