Situație tensionată în Timișoara: membrii unei asociații care ajută refugiații ucraineni, atacați cu pietre de vecini

06 06. 2022, 21:36

Membrii unei asociații umanitare care au închiriat mai multe camere într-o vilă din centrul Timișoarei au fost atacați cu pietre de vecini. Se pare că vecinii respectivi, care ocupă o jumătate dintr-o vilă somptuoasă situată aproape de Prefectură și Consiliul Județean, vor să cumpere clădirea și nu vor să accepte ca în ea să stea refugiații ucraineni, pe care cei de la asociația umanitară doreau să-i cazeze acolo.

Tensiuni la Timișoara: membrii unei asociații care sprijină ucrainenii, atacați cu pietre

Amenințați și atacați, membrii asociației LOGS au chemat poliția. O primă rundă s-a soldat cu rezultat nul iar atacurile au continuat. La propriu, cu pietre aruncate înspre membrii asociației, dar și cu amenințări.  Ca urmare a celor constatate, s-a chemat o echipă de criminaliști și s-a depus o plângere penală pentru distrugere și tentativă de omor. Deocamdată, la poliție este înregistrat un dosar pentru distrugere. Angajații asociației umanitare LOGS au fost evacuați cu ajutorul Poliției.

Astfel de probleme revin, îngrijorător, în centrul Timișoarei, după ce ani de zile, membrii așa numitei comunități a rromilor de mătase au îndepărtat proprietarii sau chiriașii unor vile centrale, după un scenariu bine pus la punct. Aceștia cumpărau un apartament, de preferință cât mai ieftin, după care îi intimidau pe restul locatarilor astfel încât aceștia vindeau la prețuri derizorii, iar frumoasele vile interbelice se transformau în palate cu turnulețe, placate cu travertin, fără nicio legătură cu arhitectura inițială.

Membrii unei asociații din Timișoara, atacați cu pietre de vecini pentru că ajută refugiații ucraineni

Asociația oferă suport refugiaților din Ucraina

Asociația LOGS  a deschis, acum 3 luni, alături de Direcția de Asistență Socială a Municipiului Timișoara și alte ONG-uri din oraș,  Centrul de Suport Timișoara pentru Ucraina. Aceștia au organizat mai multe acțiuni pentru ajutorarea refugiaților ucraineni și căutau, de mai multe zile, un sediu de închiriat unde să poată oferi servicii sociale, educaționale si recreaționale pentru refugiați și solicitanți de azil din Ucraina și alte țări.

„De dorit aproximativ 300 – 400 mp2: 1 sala mare pentru cursuri și întâlniri de grup, 5 sau 6 birouri pentru consiliere psihologică, administrativ, cursuri, de preferat cu curte separată pentru loc de joacă pentru copii. Locație în Timișoara, ușor accesibilă cu mijloace de transport în comun. Închiriere pe termen lung, plata chiriei in avans pe termen lung, in baza unui contract”, precizau aceștia.

Acum vecinii care le fac necazuri le-au sugerat că  ar fi mai bine să închirieze o clădire de la un cumnat de-al lor, lăsând să se subînțeleagă că ar dori, în schimb, imobilul închiriat acum de asociație, pe care proprietara a refuzat până în prezent să li-l vândă.