Situație pentru precedent. De ce se scuză un medic din Germania pentru situația spitalelor din România: „E o ruşine”

Elena Avramescu 11.05.2021, 18:04
Situație pentru precedent. De ce se scuză un medic din Germania pentru situația spitalelor din România: „E o ruşine”

De ce se scuză un medic din Germania pentru situația spitalelor din România. Din păcate, în România, numai unul din trei copii care au nevoie disperată de operaţie pe cord o să fie tratat în propria țară. În acest sens, o echipă din Germania a venit în România cu scopul de a ajuta copiii, iar unul dintre medici a spus că este rușinat de faptul că în ţara noastră nu există personal suficient.

De ce se scuză un medic din Germania pentru situația spitalelor din România

Nu mai este o noutate faptul că mulți copii din România, care sunt bolnavi de inimă, mor din cauza lipsei acute de personal. Astfel că, în această săptămână, un spital privat din Braşov a organizat un maraton de operaţii pe cord la copii.

În acest sens s-a întâmplat o premieră uriașă pentru România, unde 14 copii s-au bucurat de eforturile depuse de o super echipă, care s-a aflat în aceste zile la Braşov. Spitalul îi ajută pe copiii cu probleme cardiace de un an de zile, însă nu s-a efectuat nicio operaţie pentru acești pacienţi.

Graţie colegilor noştri din Germania, din Stuttgart, aduşi prin intermediul fundaţiei Kinderherzen, am reuşit, în premieră pentru România, să operăm într-o săptămână 14 pacienţi – 13 pe cord deschis şi unul transcateter. De asemenea, numeroşi alţi micuţi pacienţi au fost luaţi în evidenţă pentru intervenţii ulterioare, a spus directorul medical al Spitalului Sfântul Constantin, medicul Victor Costache.

Se pare că cel care a venit cu ideea aducerii echipei din Germania la Braşov i-a aparţinut unui medic român, ce lucrează de peste 20 de ani în Germania, la un spital din Stuttgart. Medicul a spus că nu a fost uşor ca echipa din Germania să vină tocmai la Braşov pentru a opera.

De ce se scuza un medic din Germania pentru situatia spitalelor din Romania
Medici din Germania

A fost nevoie de ajutorul fundaţiei Kinderherzen, de fundaţia Polisano, chiar şi de ajutorul conducerii spitalului nostru din Stuttgart, care ne-a sprijinit şi ne-a dat posibilitatea să venim în aceste timpuri poate imposibile într-o altă ţară, unde numărul persoanelor infectate cu SARS-CoV-2 a ajuns la un nivel destul de înalt. Am avut întotdeauna plăcerea de a ajuta copiii, copiii din România care sunt lăsaţi câteodată în voia sorţii. De aceea am demarat această acţiune şi îi mulţumesc domnului doctor Costache că m-a sprijinit, a declarat Pavel Hegyi.

Cu toate acestea, unul din medicii germani aproape că se acuza pe sine din cauza situației dezastruoase în care se află spitalele din România în prezent.

Pentru mine e o ruşine că în Europa există locuri unde copiii mor pentru că nu există personal suficient pentru a-i îngriji. Aşa că am venit aici şi sunt foarte, foarte fericit să văd că echipa care lucrează în acest spital este atât de entuziastă, că vrea să înveţe de la noi, că ne-a ajutat atât de mult şi că noi am putut-o pregăti. Aşa că sunt foarte sigur că, în viitor, aceşti oameni vor fi capabili să facă munca pe care am făcut-o noi în această săptămână. Cred că va exista un viitor pentru copiii din România, a declarat dr. Ocker Volker, medic primar cardiologie pediatrică şi terapie intensivă pediatrică la spitalul din Stuttgart, Germania.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...