Legume și fructe periculoase – trucuri pentru a le descoperi imediat

Emanuela Pană 12.12.2020, 18:49

Foarte mulți români consumă regulat fructe și legume – ceea ce reprezintă un obicei sănătos, în acord cu recomadările specialiștilor – însă, din păcate, aceștia primesc la pachet până la 10 pesticide diferite. Potrivit autorităților, leguma cu cele mai multe chimicale este cartoful, timp în care mărul rămâne cel mai nociv fructe. Testele efectuate recent de către ANSVSA arată că cel puţin un tip de pesticide a fost găsit în 98% din mostrele testate. Mai multe detalii, în continuare.

Legume și fructe periculoase

Agricultura industrială se bazează pe substanţele chimice care apără recoltele de dăunători, însă acestea sunt periculoase și pentru om. Așa se face că persoanele care consumă zilnic fructe și legume ingerează până la 10 pesticide, potrivit unor studii realizate recent de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

Se știe de mulți ani că merele au un conținut ridicat de pesticide, însă nici căpșunele nu stau mai bine la acest capitol. Cu toate că reprezintă o sursă bogată de antioxidanți, căpșunele care se găsesc pe rafturile magazinelor conțin și ele o cantitate însemnată de pesticide (peste 40% dintre ele conțin chiar 10 sau mai multe pesticide).

Cel mai întâlnit pesticid poartă denumirea de Imazalil (E233) – unul dintre cele 180 de pesticide monitorizate în România, a cărui folosire este admisă încă din 2012 – și este foarte periculos pentru sănătate (acest pesticid cancerigen acoperă coaja citricelor).

Concret, cele mai nesigure alimente pentru consum sunt, potrivit experților de la ANSVSA, următoarele: cartofii, căpşunele, merele, nectarinele, piersicile, ţelina, strugurii, cireşele, spanacul, ardeiul gras, roşiile, castraveţii. La polul opus, alimentele cu cel mai redus conținut de pesticide sunt: avocado, porumbul, ananasul, varza, mazărea, ceapa, sparanghelul, mango, papaya, kiwi, vinetele şi pepenele.

De asemenea, strugurii, roşiile şi lămâile conţin între două şi şapte pesticide diferite, iar merele, între două şi şase. Pentru a reduce cantitatea de pesticide pe care o consumăm. ANSVSA recomandă respectarea mai multor reguli: spălarea în apă călduță a fructelor și legumelor, curățarea acestora de coajă, acolo unde este cazul, precum și evitarea consumului de fructe și legume cultivate în extrasezon.

Citește și: Informație uluitoare despre Lidl România. N-o să credeți de unde vin legumele și fructele pe care le consumi zilnic

Cum le recunoști pe cele cu pesticide

Toată lumea știe că fructele și legumele consumate în stare naturală sunt extrem de benefice pentru organism. Chiar dacă reprezintă adevărate surse de vitamine și antioxidanţi, acestea pot să ne facă și mult rău, pentru că multe dintre ele conțin pesticide periculoase.

Trucuri pentru a recunoaște fructele și legumele cu pesticide
Trucuri pentru a recunoaște fructele și legumele cu pesticide

Astfel, tendința umană este ca atunci când mergem în piață sau la supermarket să alegem cele mai mari și mai frumoase fructe și legume, adică pe cele care arată ca în reclame. În realitate, acestea pot ascunde adevărate otrăvuri. Așadar, încercați să le alegeți pe cele care sunt cât mai aproape de natural și nu vă fie teamă de micile imperfecțiuni.

„Din păcate, consumatorul român nu are posibilitatea să verifice dacă legumele sau fructele achiziționate dintr-o piață agroalimentară sau dintr-un hipermarket conțin reziduuri de pesticide. Informațiile prezentate consumatorului în marile magazine, de tip hipermarket, cu privire la legumele şi fructele aflate la vânzare, se referă doar la: țara de origine, clasa de calitate și prețul per unitatea de vânzare, și foarte rar, sunt menționate informații privind tratamentele chimice aplicate după recoltare“, explică Costel Stanciu, preşedintele Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorilor din România, potrivit click.ro.

Un truc care vă va ajuta să faceți o alegere bună este următorul: nu ignorați stickerele lipite pe unele dintre fructele și legumele din supermarket. Acestea conțin câteva cifre (codurile PLU stabilite de Federaţia Internaţională pentru standardul produselor, folosite încă din anul 1990), care arată cum a fost crescut produsul după care ai întins mâna: ecologic, cu pesticide sau dacă a fost modificat genetic.

„Pentru consumatori, în special pentru cei vulnerabili (copii, femei însărcinate, vârstnici și cei cu afecțiuni medicale cronice), sunt importante informațiile referitoare la tratamentele chimice aplicate legumelor şi fructelor după recoltare. Acest tip de date îi poate ajuta să facă alegeri în cunoștință de cauză și să evite anumite afecțiuni medicale generate de aceste substanțe chimice“, a mai spus Stanciu.

De asemenea, nu uitați că fructele şi legumele trebuie spălate temeinic înainte să fie consumate.

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...