Situație explozivă în vestul țării. Problema migranților, ignorată de prea multă vreme, face victime. Conflicte sângeroase în plină stradă

Diana Timișoreanu 19.04.2021, 20:49

Situație explozivă în vestul țării. Un tânăr afgan a murit. Altul e în stare gravă la spital. Este bilanțul celui mai recent incident între migranții disperați care așteaptă ocazia de a forța granițele României, spre vest. Zona Gării de Nord din Timișoara este una deja cunoscută cu probleme cauzate de migranți. Sunt acolo case părăsite în care cei veniți din Afganistan, Siria, Irak sau alte zone de conflict își găsesc, vremelnic, adăpost.

Situație explozivă în vestul țării

Cartierul are probleme. Oamenii se tem. Si, dacă până acum, erau doar incidente minore, de genul furturilor din curți sau magazine, situația devine din ce în ce mai gravă. Cel mai recent incident confirmă cele mai negre temeri. Un tânăr afgan a murit înjungiat, altul e în stare gravă la spital. Nimeni nu știe exact de ce s-au încăierat migranții. Cei care le duc mâncare sau haine cred că, oricum, oamenii aceeia sunt la capătul puterilor. Și o scânteie, cât de mică, poate provoca un dezastru.

Ca să înțelegeți, ei stau în frig, flâmânzi, în clădiri părăsite. Se simt hăituiți. Vor să plece de aici, dar nu mai au bani. Unii, dar prea puțini, găsesc muncă la negru. Alții vor doar să se vadă în vest, e ca un miraj, ei cred că acolo o să primească locuințe, bani, mâncare, ceva de lucru. Sunt tineri, le sare țandăra din te miri ce, pentru că sunt într-o siuație limită, povestește Adrian Mihali, unul dintre oamenii care s-au implicat în problema migranților cărora le duce, periodic, porții de mâncare caldă și haine donate de timișoreni.

Problema este însă mult mai gravă. În zona Gării de Nord din Timișoara sunt zeci de migranți care trăiesc în condiții greu de imaginat. O ceartă a degenerat într-un conflict sângeros. Nu este primul din zona de vest a țării. În decembrie 2020 o răfuială între migranţii ilegali s-a încheiat sângeros într-o comună de lângă Arad. Acolo au fost descoperite pe un câmp trupurile neînsufleţite a doi bărbaţi afgani, iar un al treilea migrant a fost transportat la spital cu răni grave. Situația s-a repetat, acum, la Timișoara.

Situatie exploziva in vestul tarii
Situatie exploziva in vestul tarii

„Este o problemă naţională. Nu trebuie lăsată Timişoara să se descurce singură”

Avem, la Timişoara, o situaţie singulară în România, pentru că cei mai mulţi dintre migranţi ajung la Timişoara. Suntem singura autoritate din judeţ care asigură carantinarea migranţilor şi este o situaţie care trebuie să se schimbe. Sunt persoane fără adăpost, cu probleme sociale şi de sănătate care trebuie gestionate şi simţim că noi, ca oraş, nu avem resursele necesare. Este o problemă naţională şi nu trebuie lăsată Timişoara să se descurce singură, a explicat Dominic Fritz, primarul Timișoarei.

El a subliniat că cei mai mulţi migranţi sunt depistaţi pe străzile oraşului, iar Poliţia Locală nu are alte pârghii decât să-i îndrume să se întoarcă în centrele din care au venit. Primarul atrăgea atenția că există o problemă de legislaţie pentru că o bună parte din migranţi sunt înregistraţi la IGI, primesc documente de solicitanţi de azil şi cu asta au drept de şedere de un an în România. Sunt duşi în centre de solicitanţi de azil, dar nu pot fi ţinuți acolo și vin înapoi în Timişoara, în speranţa că de acolo vor găsi o cale spre Occident.

Aici nu au cazarea pe care ar fi avut-o în zonele în care erau arondaţi şi atunci trăiesc pe stradă sau în clădiri părăsite, declara Dominic Fritz la începutul anului.

Urmăriți Impact.ro și pe