Situaţie disperată în Mariupol. Oamenii au început să moară de foame şi de sete. Unele mame nu mai au cu ce îşi hrăni bebeluşii

Ana Anitoiu 27.03.2022, 12:48
Situaţie disperată în Mariupol. Oamenii au început să moară de foame şi de sete. Unele mame nu mai au cu ce îşi hrăni bebeluşii

Situaţia din Mariupol este disperată. Viceprimarul orașului, Serghei Orlov, a spus că oamenii au început să moară de foame şi de sete. Unele mame nu mai au cu ce îşi hrăni bebeluşii, în contextul în care rezervele de mâncare și apă sunt tot mai puține, iar accesul ajutoarelor umanitare în localitate este blocat.

Viceprimarul din Mariupol: „Nu se găsește mâncare pentru copii în oraș”

Orașul portuar Mariupol este sub asediu încă din primele zile ale războiului declanșat de președintele rus Vladimir Putin. Cariere întregi au fost distruse, iar orașul a ajuns o ruină. Potrivit lui Serghei Orlov, 70% dintre spitale au fost distruse de bombe. Rușii au atacat inclusiv un teatru în care se adăposteau sute de persoane și lângă care era scris mare cuvântul „copii”.

„Unii oameni mor de deshidratare și de foame. Alții mor pentru că nu au medicamente, insulină… Pentru că nu au acces la asistență medicală. Unele mame nu au lapte și nu-și pot hrăni copiii. Ce pot să facă? Nu știu. Nu se găsește mâncare pentru copii deloc în oraș.

Oamenii încearcă orice ca să supraviețuiască. Împart mâncarea, apa, strâng lemne și gătesc în stradă”, a declarat viceprimarul orașului Mariupol, potrivit BBC.

De asemenea, comunicațiile cu orașul sunt dificile. În cea mai mare parte a timpului, localnicii se adăpostesc în subsoluri, fără electricitate, gaz și apă.

Situatie disperata in Mariupol
Imagini din Mariupol. Foto: Twitter

Un parlamentar ucrainean, despre planul rușilor în Mariupol

Un parlamentar ucrainean, Dmytro Gurin, a acuzat Rusia că încearcă să provoace foamete în orașul portuar Mariupol, astfel încât locuitorii acestuia să se predea. Politicianul a precizat că ucrainenii din această localitate nu vor ceda niciodată.

„Rușii nu deschis coridoare umanitare, nu permit ajutoarele umanitare să intre în oraș. Este evident că obiectivul rușilor este să provoace foametea în praș, astfel încât să convingă oamenii să se predea”, a spus Dmytro Gurin.

În Mariupol au rămas blocați peste 100.000 de oameni, la mai bine de o lună de când a început războiul din Ucraina. Eforturile de a organiza evacuări pe scară largă a civililor nu au avut succes, deși mii de oameni au reușit să iasă din oraș în ultimele zile, cu propriile mașini.

Speranță pentru oamenii blocați în Mariupol

Viceprim-ministrul Ucrainei, Iryna Vereșciuk, a anunțat, duminică dimineață, că vor fi deschise în cursul zilei de astăzi două coridoare umanitare pentru evacuarea civililor din zonele de conflict, inclusiv din orașul Mariupol.

Potrivit viceprim-ministrului ucrainean, și locuitorii orașului asediat Donețk li se va permite să-și folosească mașinile proprii pentru a ajunge în orașul Zaporojie, aflat la o distanță de aproximativ 250 de kilometri. Cei din regiunea Lugansk vor putea pleca din orașul Rubijne la Bakhmut, aflat la aproximativ 80 de kilometri distanță.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...