Situaţie care ar trebui să pună pe gânduri autorităţile. Câţi maghiari din Transilvania consideră că România este ţara lor

Stan Filon 12.11.2021, 08:10
Situaţie care ar trebui să pună pe gânduri autorităţile. Câţi maghiari din Transilvania consideră că România este ţara lor

Un sondaj de opinie făcut de Transylvania Inquiry şi Institutul Bálványos arată exact ce părere au maghiarii din Transilvania despre țara lor natală. Rezultatul ar trebui să pună pe gânduri autoritățile din România.

S-a aflat câți maghiari din Transilvania mai consideră România țara lor

Un sondaj recent arată că doar 10% dintre maghiarii din Transilvania consideră că patria lor este România, şi numai 5%, că România este locul lor natal! Cei care au realizat sondajul de opinie spun că sunt diferențe majore față de sondajele făcute începând cu 2012.

Transylvania Inquiry şi Institutul Bálványos au constatat că “identitatea naţională şi relaţia cu Ungaria în rândul maghiarilor din Transilvania sugerează că identitatea transilvăneană începe să se “uzeze” în rândul maghiarilor din Transilvania, iar identitatea regională (Ţinutul Secuiesc, Partium, Banat etc.) şi apartenenţa la naţiunea maghiară trec în prim plan”, relatează kronika.ro.

S-a aflat cati maghiari din Transilvania mai considera Romania tara lor
S-a aflat cati maghiari din Transilvania mai considera Romania tara lor

Câți maghiari din Transilvania au cerut cetățenie ungară

Cei mai mulți maghiari care au participat la studiu au indicat ca patrie Transilvania sau unități teritoriale mai mici, Ţinutul Secuiesc, Partium, Banat. Astfel, 47% dintre maghiarii din România consideră că ţara lor este, în primul rând, Transilvania, iar 43% o consideră locul natal.

Ţinutul Secuiesc, Partium, Banat s-au regăsit în 37% dintre răspunsurile oferite la întrebarea cu privire la patrie şi locul natal. Menţionarea Ungariei sau a Bazinului Carpatic este neglijabilă în cadrul răspunsurilor. Doar 10% dintre cei chestionaţi au spus că România este patria lor, şi numai 5%, că este locul lor natal.

Același studiu arată că aproximativ 60% dintre maghiarii din Transilvania care au împlinit vârsta de 18 ani au solicitat cetăţenia ungară, iar 42% dintre acetia ar vota la alegerile parlamentare din Ungaria cu FIDESZ.

Sondajul mai arată că 38% dintre respondenți sunt interesați de politica maghiară din Transilvania, 25% de politica din Ungaria și doar 16% de politica din România. 94% dintre maghiarii din Transilvania îl cunosc pe prim-ministrul Ungariei, Viktor Orbán, iar 89% simpatizează cu acesta.

Premierul Ungariei l-a depășit la popularitate pe liderul UDMR Kelemen Hunor, care este cunoscut de 89% dintre maghiarii din Transilvania şi simpatizat de 78% dintre aceştia.