Brașovul sărbătorește într-un mod aparte ziua națională a Ungariei, deși în oraș mai sunt doar 7% maghiari. ”Suntem un exemplu de bună înțelegere”

Ioana Bucur 20.08.2021, 18:43
Brașovul sărbătorește într-un mod aparte ziua națională a Ungariei, deși în oraș mai sunt doar 7% maghiari. ”Suntem un exemplu de bună înțelegere”

Un gest și o explicație ce au stârnit un val neașteptat de reacții. Autoritățile din Brașov au decis să sărbătorească într-un mod aparte ziua națională a Ungariei, în condițiile în care în oraș mai sunt doar 7% maghiari.

Cum se sărbătorește în Brașov ziua națională a Ungariei

Autoritățile locale din Brașov au anunțat că orașul va marca ziua națională a Ungariei într-un mod inedit. Vineri seară, celebrele litere de pe Tâmpa și clădirea Primăriei Brașov vor fi luminate în roșu, alb, verde, culorile specifice drapelului național al Ungariei.

Este un gest prin care se dorește marcarea importanței comunității maghiare în orașul ce a fost, de-a lungul istoriei, „un exemplu de bună înțelegere între cele trei etnii”: români, maghiari și sași.

„Literele de pe Tâmpa și clădirea Primăriei Brașov vor fi iluminate în această seară în culorile roșu, alb, verde, culorile specifice drapelului național al Ungariei, pentru a marca importanța comunității maghiare în dezvoltarea orașului nostru, un oraș care, de-a lungul istoriei, a fost nu numai un important centru economic și cultural, ci și un exemplu de bună înțelegere între cele trei etnii care locuiau în spațiul actualului oraș, în afara zidurilor (Kronstadt, Brassó): românii din (Obere Vorstadt, Belgerei, Bolgárszeg), maghiarii din (Blumenau, Bolonya) și sașii din (Altstadt, Óbrassó)”, a anunțat Primăria Brașov.

Un gest uriaș, având în vedere faptul că, potrivit recensământului din 2011, în Brașov locuiesc aproape 23.000 de etnici maghiari, adică în jur de șapte procente din întreaga populație a orașului.

„În urma deciziei Parlamentului de la Budapesta, din 1991, Republica Ungaria are trei sărbători naționale. Ziua Națională este sărbătorită pe 20 august. Este o zi importantă și marcată și de etnicii maghiari din Transilvania și Banat.

Potrivit datelor recensământului din 2011, în Brașov locuiesc încă aproximativ 23.000 de maghiari, adică aproximativ jumătate din numărul total al maghiarilor din Județul Brașov.

Facem mențiunea că, din motive tehnice, nu este vorba de o redare fidelă a drapelului, ci de o preluare verticală a culorilor, conform normelor oficiale referitoare la drapelul Ungariei”, au transmis autoritățile.

Brașovul sărbătorește într-un mod aparte ziua națională a Ungariei

Cum au reacționat oamenii

Evident, reacțiile nu au întârziat să apară. Pe pagina de Facebook a Primăriei Brașov, internauții s-au întrecut în comentarii, de la glume pe seama steagului până la întrebări despre reciprocitatea gestului:

„Asta inseamna Europa…….respect pentru toate nationalitati…. multumim Brasov…un oras de exemplu”, „Este un gest amical și simbolic, chair dacă nu are altă însemnătate și nu rezolvă unele probleme existente. Dar e ceva firesc. Cu bine, cu rele, trăim împreună de multe secole”, „I love Italy”, „Da,respect,dar sunt curios când și dacă se va face schema asta la ei…sa fie drapelul nostru,luminat undeva la ei” – sunt doar câteva dintre mesajele trimise de oameni.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...