Sindicaliștii amenință că o plafonare ar aduce scumpiri și mai mari la alimente

Ana Anitoiu 21.02.2022, 12:28
Sindicaliștii amenință că o plafonare ar aduce scumpiri și mai mari la alimente

Sindicaliștii amenință că o plafonare ar aduce scumpiri și mai mari la alimente, în contextul în care România înregistrează a doua cea mai mare creștere a prețurilor la carnea de pasăre și porc din Uniunea Europeană. Președintele Federației Naționale a Sindicatelor din Industria Alimentară, Dragoș Frumosu, a explicat ce s-ar putea întâmpla dacă va fi luată această măsură.

Cu cât s-au scumpit carnea de pasăre în România

În comparație cu anul trecut, prețul cărnii de pasăre și de porc, la poarta fermei, a crescut cu 21%, respectiv 15%. Astfel, România are a doua cea mai mare scumpire din Uniunea Europeană la aceste alimente, deși fermierii locali au cea mai ieftină carne.

Spre deosebire de media europeană, carnea de pasăre vândută în România este cu 55 de euro, adică cu 25% mai ieftină. Conform datelor Comisiei Europene, în săptămâna 7 – 13 februarie, prețul a ajuns la 167,8 euro carcasa de 100 de kilograme, cu 4,6% mai mult decât luna anterioară și cu 1,4% în plus față de săptămâna precedentă.

Primul loc în clasamentul scumpirilor cărnii la nivelul Uniunii Europene este ocupat de Italia, care a înregistrat creșteri de preț de 50%. Însă, cea mai scumpă carne de pasăre se vinde în Germania, la prețul de 331 de euro carcasa de 100 de kilograme.

Sindicalistii ameninta ca o plafonare ar aduce scumpiri si mai mari la alimente
Romanii, nevoiti sa dea mai multi bani pe carnea de pasare si cea de porc

Cu cât a crescut prețul la carnea de porc în țară

În contextul în care industria alimentară este afectată de creșterea prețurilor la electricitate și gaze, iar în ultimul an producția a acoperit în mai mică măsură necesarul de consum, s-a înregistrat o situație similară la carnea de porc.

Prețul la poarta fermei a ajuns în săptămâna 7 – 13 februarie la 128,46 euro carcasa de 100 de kilograme de carne de porc clasa S, cu 15,1% mai mare față de perioada similară a anului trecut. Însă, față de ultima săptămână, prețul a scăzut cu 7,8%, iar față de luna anterioară cu 0,8%.

În privința cărnii de porc, cea mai mare scumpire din Uniunea Europeană a fost înregistrată în Croația, de 20%. În medie, în țările din UE prețurile au crescut cu 0,4%.

Ce s-ar întâmpla dacă ar fi decisă o plafonare a prețurilor

Președintele Federației Naționale a Sindicatelor din Industria Alimentară, Dragoș Frumosu, consideră că plafonarea prețurilor ar fi o mare greșeală. La două-trei luni de la implementarea unei asemenea măsuri, toată industria alimentară ar putea intra în faliment.

„Plafonarea prețurilor la alimente este cea mai mare greșeală pe care poate să o facă cineva. Dacă plafonăm prețurile la alimente la un anumit moment al anului trecut, de atunci până astăzi prețul la materie primă a crescut foarte mult și atunci, în 2-3 luni,

întreaga industrie alimentară din România poate intra în faliment. Parcă cineva vrea să distrugă tot în continuare!”, susține președintele Federației, potrivit Profit.ro.

PSD a propus la începutul lunii februarie să fie plafonate prețurile timp de șase luni la opt alimente de bază, printre care se numără ouăle, făina, uleiul, zahărul, laptele, precum și două feluri de carne. În Ungaria a fost luată o astfel de măsură pe fondul scumpirilor, dar unele mari lanțuri de magazine au ajuns să raționalizeze produsele alimentare.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...