Simulare Evaluarea Națională 2021. Barem matematică. Iată grila de corectare a problemelor și exercițiilor. UPDATE

Iancu Andreea, Alexandra Chiric 30.03.2021, 15:25
Simulare Evaluarea Națională 2021. Barem matematică. Iată grila de corectare a problemelor și exercițiilor. UPDATE

Elevii de clasa a opta continuă simularea examenului de Evaluare Națională 2021. Astăzi, marți, 30 martie, aceștia au susținut proba la matematică, care a început de la ora 09.00. Elevii au avut la dispoziție două ore pentru a rezolva subiectele. Iată care este grila de corectare a problemelor și exercițiilor la matematică, afișată în barem.

Barem matematică pentru simularea examenului de Evaluare Națională 2021

Grilele de corectare pentru problemele și exercițiile la matematică s-au afișat pe site-ul edu.ro, elevii de clasa a opta care au susținut cea de-a doua probă în cadrul simulării examenului de Evaluare Națională 2021 putând să verifice în barem cum s-au descurcat la examen. Iată ce subiecte au picat la matematică, marți, 30 martie. Acestea au reprezentat o premieră pentru elevii români, simularea la matematică fiind organizată după modelul testelor PISA. Astfel, elevii au primit o broșură de 10 pagini, cu exerciții și probleme, pe care aceștia au completat-o în cele două ore puse la dispoziție. Elevii care au terminat cele opt clase în acest an sunt și prima generație care a intrat la școală în clasa pregătitoare.

Regulile aferente examenului de Evaluare Națională 2021, împreună cu programa modificată pentru materia de clasa a opta au fost inspirate de testele internaționale, și publicate în data de 19 martie 2020. Totuși, primul model de subiecte pe acest nou tipar de examen a fost publicat în urmă cu un an de zile și pentru că s-a considerat prea dificil, el a fost modificat în noiembrie 2020. Având în vedere contextul pandemiei, pe 5 februarie a apărut o programă adaptată, iar pe 22 februarie a fost publicat primul test de antrenament. Astfel, din programă au fost eliminate fracțiile algebrice și, la geometrie, corpurile rotunde.

Această adaptare vizează doar tematica de examen. S-a făcut cu atenție asupra a ceea ce s-a predat de când a intrat școala în online, acolo s-a restructurat cel mai mult. Pentru un elev de clasa a VIII-a, se va restructura materia de examen din ceea ce era prevăzut pentru semestrul II din clasa a VII-a și semestrul I din clasa a VIII-a, a precizat ministrul Sorin Cîmpeanu când a semnat ordinul privind materia adaptată.

Barem de corectare la matematică, la simulare Evaluare Națională 2021
Barem de corectare la matematică, la simulare Evaluare Națională 2021

Simularea pentru examenul de Evaluare Națională 2021, desfășurată în contextul pandemiei. Ce reguli trebuie să respecte elevii

Datele preliminare, transmise de către inspectoratele școlare în cursul zilei de luni, arată că la simularea de la Limba și literatura română nu au putut participa 6.120 de elevi din 149 de unități de învățământ, pentru că se află în localități în care rata incidenței cumulate la nivelul unității este mai mare sau egală cu 6/1000 locuitori. Totuși, elevii care locuiesc în localități carantinate din județul Ilfov dar învață în Capitală pot participa la simulările Evaluării Naționale 2021. Cei care se află însă în localitățile carantinate mai au o șansă să participe și ei la simulare. Ministrul Educației a anunțat că pot fi organizate de către inspectorat simulări ale Evaluării Naționale și Bacalaureatului 2021 până pe 15 mai, după ieșirea din carantină.

Pe de altă parte, elevii care au susținut simularea la examenul de Evaluare Națională 2021 au fost nevoiți să respecte noile măsuri speciale, pentru prevenirea răspândirii virusului SARS-CoV-2. Aceștia au purtat mască și nu au fost amestecați cu ceilalți colegi, din alte clase, fiind totodată așezați individual în bănci, în ordine alfabetică. De asemenea, s-a interzis accesul cu ghiozdane, telefoane, tablete, manuale sau foi. Elevii care au susținut simularea nu au putut comunica între ei sau cu alte persoane din exteriorul sălii de examinare și nici nu au putut face schimb de materiale care pot fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor. În cazul depistării unei încercări de a copia, ei pot fi eliminați din examen. Supravegherea se face și cu ajutorul instrumentelor audio-video, la fel ca în cazul examenelor propriu-zise. Pe de altă parte, notele pe care elevii le vor lua la simulare nu vor fi trecute în catalog, decât printr-o cerere scrisă.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...