Simbolul Rusiei din Marea Neagră a fost distrus. Ce semnifică atacul asupra navei „Moscova”

Beatrice Dumitru 14.04.2022, 12:26
Simbolul Rusiei din Marea Neagră a fost distrus. Ce semnifică atacul asupra navei „Moscova”

Moscova a primit una dintre cele mai mari lovituri după 50 de zile de război. Nava amiral a flotei ruse de la Marea Neagră, crucișătorul „Moscova”, desfășurat și în timpul conflictului din Siria, a fost distrus de armata ucraineană. Rusia avea trei astfel de nave. Ce semnifică atacul asupra celei mai importante nave din flota Moscovei?

Ce înseamnă atacul asupra navei

Nava amiral a flotei ruse de la Marea Neagră a fost grav avariată, iar echipajul său a fost evacuat, în urma unei explozii la bord despre care Ucraina a spus că a fost cauzată de un atac cu două dintre rachetele sale „Neptune”. Nava de război cu 510 membri a condus asaltul naval al Rusiei asupra Ucrainei, făcând-o o țintă simbolică și militară importantă.

Pierderea crucișătorului de rachete „Moscova” din era sovietică reprezintă o lovitură grea pentru armata Rusiei, în cea de-a 50-a zi de război, deoarece se pregătește pentru un asalt în regiunea estică Donbas, care ar putea defini rezultatul conflictului.

Simbolul Rusiei din Marea Neagră a fost distrus. Ce semnifică atacul asupra navei „Moscova”
Crucișătorul „Moscova” a fost distrus de armata Ucrainei. Sursa foto: BBC.

Nava de război este un simbol al puterii navale rusești în Marea Neagră. Să o vezi atât de distrusă, cred că va fi un adevărat impuls moral pentru ucraineni. Ar putea avea și implicații militare, fiind posibil să forțeze marina rusă să opereze mai departe în larg acum decât înainte și asta i-ar putea afecta capacitatea de a oferi sprijin direct trupelor de pe uscat”, a declarat Michael Petersen de la Institutul de Studii Maritime din Rusia, pentru BBC.

„Un simbol al puterii navale rusești”

Armata rusă a dominat Marea Neagră de la anexarea Crimeei în 2014 și și-a folosit prezența acolo pentru a lansa și aproviziona invazia. Purtătoarea de cuvânt a marinei ucrainene a confirmat că „Moscova” este nava care le-a cerut grănicerilor ucraineni de pe Insula Șerpilor să se predea, dar aceștia au răspuns cu celebra înjurătură „Russian warship, go fuck yourself”.

Incidentul este un instrument psihologic foarte puternic de susținere a moralului. Moscova este o navă veche și au fost nave rusești mai noi care au lovit Ucraina cu rachete de croazieră Kalibr. Dar, totuși, este o navă amiral pentru flota Rusiei de la Marea Neagră și cu siguranță este o pagubă majoră nu numai în ceea ce privește capacitatea materială, ci și pentru moral. Și, pe de altă parte, este un impuls foarte puternic pentru armata ucraineană”, a spus Mikola Bielieskov, cercetător la Institutul Național de Studii Strategice din Kiev.

Crucișătorul „Moscova” a fost construit în epoca sovietică și intrat în serviciu în anul 1983, sub numele „Gloria”, potrivit presei ruse. Armamentul principal de la bordul navei este constituit din 16 lansatoare de rachete Vulkan P-1000. Nava a fost desfășurată și în conflictul din Siria, unde a furnizat forțelor ruse protecție navală. nava a fost desfășurată și în conflictul din Siria, unde a furnizat forțelor ruse protecție navală.

Urmăriți Impact.ro și pe