Silvio Berlusconi, înmormântat în condiții de securitate maximă. Ce se întâmplă chiar azi la Milano, Italia

Stan Filon 14.06.2023, 09:51
Silvio Berlusconi, înmormântat în condiții de securitate maximă. Ce se întâmplă chiar azi la Milano, Italia

Silvio Berlusconi va fi înmormântat în condiții de securitate maximă! Fostul premier al Italiei a decedat la vârsta de 86 de ani, după ce s-a luptat ani de zile cu o boală cruntă. Autoritățile au luat măsuri de securitate sporite, deoarece la înmormântare sunt așteptați mulți lideri politici din mai multe țări.

Silvio Berlusconi, înmormântat în condiții de securitate maximă

Silviu Berlusconi va fi înmormântat miercuri, iar funeraliile sunt organizate în condiții de securitate maximă. Fostul premier al Italiei a decedat la vârsta de 86 de ani, după o luptă crâncenă cu leucemia. Cei mai înalți oficiali italieni vor participa la funeraliile de la Milano, precum și o serie de lideri străini, ale căror nume nu au fost dezvăluite, din motive de securitate.

Sicriul fostului premier și lider al partidului Forza Italia va fi expus timp de câteva minute în Catedrala Duomo, iar în piață vor fi instalate maxi-ecrane pentru cei care vor să asiste la slujba de înmormântare. În catedrală vor putea intra aproximativ 2.000 de persoane, potrivit Rador.

Silvio Berlusconi, inmormantat in conditii de securitate maxima 
Silvio Berlusconi, inmormantat in conditii de securitate maxima

Zi de doliu național în Italia

Va participa la înmormântare președintele Italiei, Sergio Mattarella, precum și 32 de demnitari guvernamentali, care vor sosi de la Roma cu un zbor de stat. Va lua parte și actualul premier, Giorgia Meloni, care îi datorează ascensiunea politică chiar lui Berlusconi. Comisia Europeană va fi reprezentată de Paolo Gentiloni, iar numele celorlalți participanți de peste hotare au fost ținute secret, din motive de securitate.

Serviciile de securitate italiene vor verifica toate persoanele care intră în Piaţa Domului, în centrul oraşului Milano, în contextul în care sunt aşteptaţi zeci de oficiali italieni şi din străinătate. Ziua de miercuri va fi o zi de doliu național în Italia, în memoria lui Silvio Berlusconi, iar steagurile vor fi în bernă la sediile tuturor instituţiilor centrale. La fel se va întâmpla și la sediul Parlamentului European, a declarat preşedintele instituţiei, Roberta Metsola.

”Silvio Berlusconi era un luptător care a fondat şi a condus forţele de centru-dreapta din Italia. Tată, antreprenor, eurodeputat, prim-ministru şi senator, a fost protagonist al vieţii politice câteva generaţii, a contribuit la etape cruciale ale istoriei europene şi italiene”, a afirmat Metsola.

Și sesiunile de vot ale Camerei Deputaţilor şi Senatului italian au fost suspendate timp de şapte zile, conform publicaţiei Il Sole 24 Ore.

”A consolidat prietenia între Italia şi Statele Unite”

Senatorul Silvio Berlusconi, liderul partidului Forza Italia, fost prim-ministru şi antreprenor, a decedat luni dimineaţă la Spitalul San Raffaele din Milano, la vârsta de 86 de ani. Starea liderului politic italian, care suferea de leucemie, se agravase în ultimele zile.

”Sunt îndoliat de pierderea unui protagonist al vieţii politice italiene, care a exercitat responsabilităţi publice printr-un temperament energic”, a transmis Papa Francisc luni. ”Sanctitatea Sa îi cere lui Dumnezeu să îi ofere pacea eternă şi să îi consoleze pe cei care îi deplâng dispariţia”, a transmis Vaticanul.

”Silvio Berlusconi era în primul rând un luptător”, a declarat, la rândul său, luni, premierul Italiei, Giorgia Meloni. ”Silvio Berlusconi a fost un lider energic. Laura şi cu mine am avut şansa de a petrece mult timp cu el în cursul mandatului de preşedinte. Cu Silvio nu a fost niciodată vreun moment tensionat. A consolidat prietenia între Italia şi Statele Unite şi îi suntem recunoscători pentru angajamentul faţă de importanta noastră alianţă. Transmitem condoleanţe familiei Berlusconi şi poporului italian”, a declarat fostul preşedinte american George W. Bush.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...